هر دارویی در محدوده غلظتی مشخصی بهینه ترین اثر را از خود نشان می دهد. طبیعتاً همان دارو در دز های پایین تر از دز بهینه، اثر کمتر و در دز بالاتر اثرات مخرب از خود نشان می دهد. بدست آوردن دز مؤثر و کشنده هر ترکیب و دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی دارو ها با هدف کشندگی سلول ها تولید شده و برخی نیز در راستای بهبود کیفیت زندگی و ترمیم سلول ها ساخته می شوند. در هر صورت تمامی دارو ها و موادی که قرار است در تماس با سلول ها باشند و اثر مشخصی را در آن ها القاء کنند، قبل از اینکه مستقیماً بر روی آن جاندار تست شوند، باید از نظر سمیت بررسی شوند. چرا که اگرچه در سیستم in-silico نتایج مساعدی برای یک دارو پیش بینی شود؛ باید از نظر عملی هم آن دارو علاوه بر اثرات مثبت خود، نشان دهنده عدم تأثیر گذاری در سایر فاکتور ها باشد. لذا در همین راستا انواع تست های سمیت سنجی سلول های جانوری انجام می پذیرد.
اگر یک دارویی با هدف کشندگی به عنوان مثال سلول های سرطانی تولید شود، باید بتواند در کمترین دز بیشترین کشندگی را به شکل اختصاصی از خود نشان دهند. همچنین دارو باید بتواند اثر کشندگی را در سلول ها به شکل آپوپتوز و ترجیحاً late apoptosis بروز دهد نه نکروز. متقابلا اگر دارویی با اهداف ترمیم سلولی تولید شود؛ باید در بیشترین دز کمترین میزان کشندگی را از خود نشان داده و ترجیحاً تولید فاکتور های رشد را تحریک کند.
تست سمیت سنجی مواد با متد های مختلف انجام شده و بسته به نوع تحقیقات می توان تست مورد نظر را انتخاب کرده و به انجام رساند. ساده ترین نوع سمیت سنجی، محاسبه درصد زنده مانی (Viability) به روش رنگ آمیزی با رنگ های مختلف می باشد. بدین ترتیب که می توان سلول ها را با دز ها و غلظت های مختلفی از داروی مورد نظر تیمار کرده و سپس به وسیله رنگ آمیزی معمولی تعداد سلول های زنده، مرده و در نهایت درصد زنده مانی را به دست آورد. همچنین می توان سلول ها را به کمک رنگ های فلوئورسانت رنگ آمیزی اختصاصی کرده و سلول های مرده را از نوع آپوپتوز و یا نکروز تمییز و تشخیص داد. باید توجه داشت که روش رنگ آمیزی یک پروسه طولانی بوده و ممکن است از شروع رنگ آمیزی و شمارش سلولی اولین نمونه تا آخرین نمونه وقفه افتاده و موجب ارائه نتایج اشتباه گردد. یکی دیگر از روش های بررسی اثر سمیت مواد و دارو ها روش فلوسایتومتری می باشد. در روش فلوسایتومتری علاوه بر نکروز و آپوپتوز می توان سلول ها را از نظر چرخه سلولی مورد بررسی قرار داد. یکی از روتین ترین روش های تست سمیت سنجی روش MTT می باشد که نسبت به سایر تست ها ساده تر بودی و نتایج دقیقی ارائه می کند. روش بررسی سمیت سنجی در تست MTT بر پایه جذب نوری می باشد.
آزمایشگاه ژنیران در دوره کارآموزی کشت سلول های جانوری، انواع روش های بررسی سمیت مواد و دارو های مختلف را به دانشجویان آموزش داده و روش های رنگ آمیزی معمولی، رنگ آمیزی فلوئورسانت و انجام تست MTT دانشجویان هریک خود به تنهایی انجام داده و نتایج خود را مورد ارزیابی قرار می دهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر از روش انجام MTT (سنجش میزان اثر سمیت مواد) کلیک کنید.
سلام
چطوی میتونیم فیلم های کشت سلولی پیشرفته رو تهیه کنیم
سلام دوست عزیز در حال حاضر متاسفانه ویدیو های آموزشی برای این دوره وجود نداره اما به زودی ساخته خواهد شد.
سلام
چطوی میتونیم فیل های کشت سلولی پیشرفته رو تهیه کنیم
سلام دوست عزیز
لطفا با ازمایشگاه ژنیران تماس بگیرید.
آزمایشگاه ژنیران در دوره کارآموزی کشت سلول های جانوری، انواع روش های بررسی سمیت مواد و دارو های مختلف را به دانشجویان آموزش داده و خیلی خوبه
تست سمیت سنجی مواد با متد های مختلف توسط اساتید بیان و عملی شده و عالی پیش رفتیم.ممنون از اساتید
سلام دوست عزیز . ممنون از دیدگاهتون
من که حضور داشتم واقعا یکی یکی روش های تست سمیت مواد رو بررسی میکردیم و بعد نتیجه گیری میکردیم و خیلی خطاشون کم بود