محیط کشت PDA (پوتیتو دکستروز آگار): اساس، کاربرد، ترکیبات

مقدمه‌ای بر محیط کشت PDA

پوتیتو دکستروز آگار (PDA) برای کشت قارچ استفاده می‌شود. PDA یک محیط عمومی برای مخمرها و کپک‌ها است که می‌تواند با اسید یا آنتی‌بیوتیک‌ها برای مهار رشد باکتری‌ها مکمل شود. محیط کشت PDA برای شمارش پلیت‌های مواد خوراکی، محصولات لبنی و تست لوازم آرایشی توصیه می‌شود. PDA را می‌توان برای رشد مخمرها و کپک‌های مهم بالینی استفاده کرد. وجود پایه غنی از مواد مغذی (تزریق سیب‌زمینی) باعث افزایش هاگ و تولید رنگ‌دانه در برخی درماتوفیت‌ها می‌شود.

اساس پوتیتو دکستروز آگار

محیط کشت PDA از دهیدراته و خشک شدن سیب‌زمینی و دکستروز تشکیل شده است و باعث تقویت رشد قارچ‌ها می‌شود. آگار به عنوان عامل انسجام اضافه می‌شود. بسیاری از روش‌های استاندارد از مقدار مشخصی از اسید تارتاریک استریل (10%) برای کاهش pH این محیط به ۰٫۱ ± ۳٫۵ استفاده می‌کنند و رشد باکتری را مهار می‌کنند. کلرامفنیکل به عنوان یک عامل انتخابی برای مهار رشد بیش از حد میکروارگانیسم‌های رقیب در نمونه‌های مخلوط عمل می‌کند و هم چنین امکان جداسازی انتخابی قارچ‌ها را فراهم می‌کند.

توجه: محیط اسیدی شده را دوباره گرم نکنید، حرارت دادن در حالت اسیدی باعث هیدرولیز آگار می‌شود.

موارد استفاده از PDA

  • محیط کشت PDA برای تشخیص مخمرها و کپک‌ها در محصولات لبنی و غذاهای آماده استفاده می‌شود.
  • همچنین ممکن است برای کشت مخمرها و کپک‌ها در نمونه‌های بالینی استفاده شود.
  • PDA با TA (اسید تارتاریک) برای بررسی میکروبی مواد غذایی و محصولات لبنی توصیه می‌شود.
  • PDA با کلر تتراسایکلین برای شمارش میکروبی مخمر و کپک در لوازم آرایشی توصیه می‌شود.
  • PDA با کلرامفنیکل برای کشت انتخابی قارچ‌ها در نمونه‌های مخلوط توصیه می‌شود.

رشد قارچ روی محیط کشت pda

ترکیبات محیط کشت PDA

آماده سازی روش خانگی

ترکیبات pda
انفوزیون سیب‌زمینی، دکستروز، آگار و آب مقطر

توجه: ۲۰۰ گرم انفوزیون سیب‌زمینی معادل ۴٫۰ گرم عصاره سیب‌زمینی است.

آماده سازی با پودر محیط کشت ​​صنعتی

  • طبق دستورالعمل پشت جعبه محصول اقدام شود

روش تهیه PDA

آماده کردن روش خانگی

  1. برای تهیه انفوزیون سیب‌زمینی، ۲۰۰ گرم سیب‌زمینی خلال شده و پوست کنده را در ۱ لیتر آب مقطر به مدت ۳۰ دقیقه بجوشانید.
  2. سپس به وسیله پارچه پنیرسازی، آب خارج شده از آن را که همان انفوزیون سیب‌زمینی است، جمع آوری کنید (از فرم خشک شده صنعتی آن استفاده کنید).
  3. با دکستروز، آگار و آب مخلوط کنید و بجوشانید تا حل شود.
  4. ترکیب حاصل را ۱۵ دقیقه در ۱۲۱ درجه سانتی‌گراد اتوکلاو کنید.
  5. بخش‌های ۲۰ تا ۲۵ میلی‌لیتری از آن را در پتری دیش‌های ۱۵ × ۱۰۰ میلی‌متری استریل بریزید.
  6. pH نهایی = ۰٫۲ ± ۵٫۶

آماده سازی به کمک پودرهای محیط کشت ​​صنعتی

  1. ۳۹ گرم پودر PDA صنعتی را به 1 لیتر آب مقطر اضافه کنید. (اعداد در برند های مختلف ممکن است متفاوت باشد)
  2. در حین مخلوط کردن بجوشانید تا کاملاً حل شود.
  3. ترکیب را به مدت ۱۵ دقیقه در ۱۲۱ درجه سانتی‌گراد اتوکلاو کنید.

به‌علاوه به این محیط کشت، این مواد نیز ممکن است اضافه شود؛

  •  PDA با کلرتتراسایکلین ، حاوی:

کلرتتراسایکلین: ۴۰٫۰ میلی‌گرم

  • PDA با کلرامفنیکل حاوی:

کلرامفنیکل: ۲۵٫۰ میلی‌گرم

pH نهایی ۵٫۶ +/- ۰٫۲ در ۲۵ درجه سانتیگراد.

  • PDA با TA حاوی:

اسید تارتاریک: ۱٫۴ گرم

pH نهایی ۳٫۵ +/- ۰٫۳ در ۲۵ درجه سانتیگراد.

ویژگی‌های کلنی روی محیط کشت PDA

پس از انکوباسیون کافی، کلنی‌های مستقل باید در نواحی رگه‌دار و متقابلاً در مناطق با تلقیح سنگین قابل مشاهده باشند.

ویژگی‌های کلنی روی PDA

آسپرژیلوس فلاووس: توده‌های پودری از هاگ‌های زرد مایل به سبز در سطح بالایی و طلایی مایل به قرمز در سطح زیرین.

پنی‌سیلیوم کریزوژنوم: سبز زیتونی با حاشیه سفید استریل در سطح بالایی و نارنجی تا قرمز، به صورت چروکیده در سطح پایینی.

جهت خرید و یا استعلام قیمت با ما تماس بگیرید یا در واتسپ پیام بزارید

02186073470

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: مریم محجوب

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.5 / 5. تعداد رای دهندگان: 8

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

2 دیدگاه در “محیط کشت PDA (پوتیتو دکستروز آگار): اساس، کاربرد، ترکیبات

  1. کاربر ژنیران میگوید:

    با سلام و احترام میخواستم ببینم بجای انفوزیون سیب زمینی میتونم نشاسته آزمایشگاهی و چقدر مصرف کنم ممنون میشم

    • Farbod Esfandi میگوید:

      برای جایگزینی انفوزیون سیب زمینی با نشاسته آزمایشگاهی در محیط کشت PDA (پتاتو دکستروز آگار)، می‌توانید از نشاسته به عنوان منبع کربوهیدرات استفاده کنید. انفوزیون سیب زمینی معمولاً برای تأمین کربوهیدرات و سایر مواد مغذی به میکروارگانیسم‌ها در محیط کشت استفاده می‌شود. نشاسته می‌تواند همین نقش را ایفا کند، اما باید توجه داشته باشید که خلوص و ویژگی‌های شیمیایی نشاسته آزمایشگاهی ممکن است با نشاسته طبیعی موجود در سیب زمینی متفاوت باشد.

      کنترل کیفیت: پس از تهیه، اطمینان حاصل کنید که محیط کشت خصوصیات مناسبی دارد (بافت، pH و استریل بودن).
      آزمایش‌های کنترلی: قبل از استفاده گسترده، توصیه می‌شود که چند آزمایش کنترلی با محیط کشت جدید انجام دهید تا مطمئن شوید که عملکرد آن مطابق انتظار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *