آزمایش زمان خون‌ریزی چیست؟ آشنایی با تست Bleeding time

آزمایش زمان خون‌ریزی چیست؟ آشنایی با تست Bleeding time

آزمایش زمان خون‌ریزی چیست؟

آزمایش زمان خون‌ریزی تعیین می‌کند که خون شما چقدر سریع لخته می‌شود تا خون‌ریزی متوقف شود. این آزمایش شامل ایجاد سوراخ‌های کوچک در پوست شما است.

این آزمایش یک ارزیابی اساسی از عملکرد پلاکت‌های خون شما در تشکیل لخته‌ها است.

پلاکت‌ها تکه‌های کوچک سلولی هستند که در خون شما گردش می‌کنند. آن‌ها اولین سلول‌هایی هستند که در پاسخ به آسیب به رگ‌های خونی واکنش نشان می‌دهند. آن‌ها زخم را مسدود می‌کنند تا از نشت بیشتر خون جلوگیری کنند.

چرا به آزمایش زمان خون‌ریزی نیاز دارم؟

بیشتر افراد هرگز به آزمایش زمان خون‌ریزی نیاز نخواهند داشت. شما ممکن است نیاز به انجام این آزمایش داشته باشید اگر دچار خون‌ریزی‌ای هستید که متوقف نمی‌شود، به ویژه از برش‌های کوچک، سوراخ‌ها یا جراحات.

پزشک شما می‌تواند از تعداد زیادی آزمایش برای ارزیابی عملکرد پلاکت شما استفاده کند. آزمایش زمان خون‌ریزی یک آزمایش رایج برای غربالگری بیمارانی است که زمان خون‌ریزی طولانی دارند.

نتایج غیرعادی از آزمایش زمان خون‌ریزی می‌تواند نشانه‌ای باشد که شما به آزمایش‌های دقیق‌تری برای یافتن علت خون‌ریزی طولانی نیاز دارید. این ممکن است به معنای وجود نقص در عملکرد پلاکت‌های اکتسابی باشد، که حالتی است که پس از تولد ایجاد می‌شود و بر نحوه عملکرد پلاکت‌های خون شما تأثیر می‌گذارد. ممکن است بدن شما بیش از حد یا کمتر از حد پلاکت تولید کند، یا پلاکت‌های شما به درستی کار نکنند.

نتایج غیرعادی همچنین می‌تواند نشانه شرایط زیر باشد:

  • نقص در رگ‌های خونی: هر حالتی که بر چگونگی حمل خون در بدن شما تأثیر می‌گذارد.
  • نقص عملکرد پلاکت ژنتیکی: حالتی که در زمان تولد وجود دارد و بر نحوه عملکرد پلاکت‌های شما تأثیر می‌گذارد. هموفیلی یکی از نمونه‌های این نوع نقص است.
  • ترومبوسیتوز اولیه: حالتی که در آن مغز استخوان شما بیش از حد پلاکت تولید می‌کند.
  • ترومبوسیتوپنی: حالتی که باعث می‌شود بدن شما پلاکت‌های کافی تولید نکند.
  • بیماری فون ویلبراند: حالتی ارثی که بر چگونگی لخته شدن خون شما تأثیر می‌گذارد.

چگونه باید برای آزمایش زمان خون‌ریزی آماده شوم؟

به پزشک خود درباره هر گونه دارویی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل‌های ویتامینی و معدنی بگویید. برخی داروها، مانند آسپرین، می‌توانند بر نحوه لخته شدن خون شما تأثیر بگذارند.

پزشک شما ممکن است به شما دستور دهد که چند روز قبل از آزمایش، مصرف دارو را متوقف کنید. دستورالعمل‌های پزشک خود را دنبال کنید، اما هیچ دارویی را بدون مشاوره با پزشک قطع نکنید.

در روز آزمایش، یک پیراهن آستین کوتاه بپوشید تا ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی به راحتی به بازوی شما دسترسی پیدا کند.

چگونه آزمایش زمان خون‌ریزی انجام می‌شود؟

یک ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی آزمایش را با دنبال کردن مراحل زیر انجام می‌دهد:

  1. آن‌ها محل سوراخ را با یک ضدعفونی‌کننده تمیز می‌کنند تا خطر عفونت را به حداقل برسانند.
  2. آن‌ها یک دستبند فشار دور بازوی بالایی شما قرار می‌دهند و آن را باد می‌کنند.
  3. سپس، آن‌ها دو برش کوچک در بازوی پایینی شما ایجاد می‌کنند. این برش‌ها به اندازه‌ای عمیق خواهند بود که خون کمی خارج شود. شما ممکن است هنگام ایجاد برش‌ها احساس خراشیدگی کنید، اما این برش‌ها بسیار کم عمق هستند و نباید درد زیادی ایجاد کنند.
  4. آن‌ها دستبند را از روی بازوی شما برمی‌دارند.
  5. با استفاده از یک زمان‌سنج، آن‌ها هر 30 ثانیه برش‌ها را با کاغذ خشک می‌کنند تا خون‌ریزی متوقف شود. آن‌ها زمان لازم برای توقف خون‌ریزی را ثبت کرده و سپس برش‌ها را بانداژ می‌کنند.

معمولاً اگر برش‌ها بعد از 20 دقیقه همچنان خون‌ریزی داشته باشند، ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی یادداشت می‌کند که زمان خون‌ریزی بیش از 20 دقیقه بوده است.

چه خطراتی با آزمایش زمان خون‌ریزی همراه است؟

هر زمان که پوست شما شکسته می‌شود، خطر خون‌ریزی زیاد و عفونت وجود دارد. از آنجایی که هدف آزمایش ایجاد خون‌ریزی است، خون‌ریزی در این مورد اجتناب‌ناپذیر است.

با این حال، از آنجایی که سوراخ‌های آزمایش نسبتاً کم عمق هستند، خطر خون‌ریزی زیاد حداقل است و عوارض بسیار نادر هستند.

پس از آزمایش زمان خون‌ریزی چه اتفاقی می‌افتد؟

یادگیری اینکه چقدر طول می‌کشد تا خون شما لخته شود می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا مشخص کند آیا شما دارای اختلال خون‌ریزی هستید، مانند هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند.

یک بیماری مزمن می‌تواند باعث اختلال عملکرد پلاکت در طول زندگی یک فرد شود، اما دارو و درمان معمولاً می‌تواند این علامت خاص را مدیریت کند.

زمان خون‌ریزی طبیعی بین یک تا هشت دقیقه است. نتایج خارج از این محدوده می‌تواند نشان‌دهنده نقص پلاکتی باشد و نیاز به آزمایش‌های بیشتری داشته باشد. پزشک شما نتایج آزمایش شما را تحلیل کرده و در مورد هر گونه آزمایش اضافی ضروری با شما گفتگو خواهد کرد.

همچنین بخوانید:

مترجم: محمد صادق محمودی لرد

منبع

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

0 / 5. تعداد رای دهندگان: 0

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *