اختر زیست شناسی که قبلاً به عنوان اگزوبیولوژی شناخته می شد ، یک حیطه علمی بین رشته ای است که به منشا ، تکامل اولیه ، توزیع و آینده زندگی در جهان مربوط است. اختر زیست شناسی به بررسی این می پردازد که آیا حیات فرازمینی وجود دارد یا خیر و در صورت وجود ، چگونه انسان می تواند آن را تشخیص دهد.
نجوم از بیولوژی مولکولی ، بیوفیزیک ، بیوشیمی ، شیمی ، نجوم ، کیهان شناسی فیزیکی ، سیاره فراخورشیدی و زمین شناسی استفاده می کند تا احتمال حیات در جهان های دیگر را بررسی کند و به شناخت زیست کره هایی که ممکن است متفاوت از کره زمین باشد کمک کند. منشأ و تکامل اولیه زندگی بخشی جدایی ناپذیر از رشته نجوم است.
این حیطه بین رشته ای شامل تحقیقات در مورد منشا سیستم های سیاره ای ، منشأ ترکیبات آلی در فضا ، فعل و انفعالات سنگ آب کربن ، زیست زایی در زمین ، سکونت در سیاره ، تحقیق در مورد بیوگرافی ها برای تشخیص زندگی و مطالعاتی در مورد پتانسیل زندگی برای سازگاری با چالش ها در زمین و در فضای بیرونی است.
بیوشیمی ممکن است اندکی پس از انفجار بزرگ ، 13.8 میلیارد سال پیش ، در یک دوره قابل سکونت هنگامی که جهان فقط 10–17 میلیون سال داشت ، آغاز شده باشد. طبق تحقیق منتشر شده در آگوست 2015 ، کهکشان های بسیار بزرگ ممکن است برای ایجاد و توسعه سیارات قابل سکونت، مطلوب تر از کهکشان های کوچکتر مانند کهکشان راه شیری باشند. با این وجود ، زمین تنها مکانی در جهان است که بشر برای حیات آن را مناسب می داند. تخمین مناطق قابل سکونت در اطراف سایر ستارگان ، که بعضاً به آنها “مناطق گلدیلاک” گفته می شود ، همراه با کشف صدها سیاره فراخورشیدی و بینش های جدید در مورد زیستگاه های موجود در زمین ، نشان می دهد که ممکن است مکان های قابل سکونت بیشتری در جهان وجود داشته باشد ممکن است.
مطالعات فعلی در مورد سیاره مریخ توسط کاوشگر Curiosity و Opportunity در حال جستجو برای یافتن شواهدی از زندگی باستان و همچنین دشت های مربوط به رودخانه ها یا دریاچه های باستانی هستند که ممکن است برای بشر قابل سکونت باشد. جستجوی شواهدی از قابلیت سکونت ، تافونومی (مربوط به فسیل ها) و مولکول های آلی در سیاره مریخ اکنون یکی از اهداف اصلی ناسا و ESA است.
حتی اگر حیات فرازمینی هرگز کشف نشود ، ماهیت میان رشته ای نجوم شناسی و چشم اندازهای کیهانی و تکاملی ناشی از آن ، باز هم ممکن است منجر به مزایای زیادی در زمین شود.