اشدون آگار (Ashdown’s Agar): ترکیب، اصول، آماده‌سازی، نتایج و کاربرد

اشدون آگار (Ashdown’s Agar): ترکیب، اصول، آماده‌سازی، نتایج و کاربرد

مقدمه‌ای بر محیط کشت اشدون آگار

محیط کشت اشدون آگار یک محیط کشت انتخابی برای جداسازی و شناسایی بورخولدریا پسومالئی (Burkholderia pseudomallei، باکتری که باعث بیماری ملیوئیدوز می‌شود) است.

باکتری Burkholderia pseudomallei
باکتری Burkholderia pseudomallei

محیط کشت اشدون برای اولین بار توسط LR Ashdown در سال 1979 معرفی شد.

ترکیبات اشدون آگار

ترکیبات گرم در لیتر
Tryptone soya broth 10 گرم
آگار 15 گرم
گلیسرول (Glycerol) 40 میلی‌لیتر
جنتامایسین (Gentamicin) 4 میلی‌گرم
کریستال ویولت 0.1% (Crystal violet) 5 میلی‌لیتر
نوترال رد 1 % (Neutral Red) 5 میلی‌لیتر
آب مقطر 950 میلی‌لیتر

 

اصول اشدون آگار

  • این محیط حاوی کریستال ویولت و جنتامایسین به عنوان عوامل انتخابی برای سرکوب رشد باکتری‌های دیگر است.
  • کلنی‌های pseudomallei نیز نوترال رد موجود در محیط را جذب می‌کنند، که این امر به تشخیص آن از سایر باکتری‌ها کمک می‌کند.
  • جنتامایسین رشد pseudomallei را اندکی مهار می‌کند و بنابراین نمونه‌های تلقیح شده روی اشدون آگار به جای 48 ساعت باید حداقل 96 ساعت انکوبه شوند.
  • این محیط همچنین با 4% گلیسرول غنی شده است که برای رشد برخی از سویه‌های pseudomallei مورد نیاز است.
  • بعد از 24 ساعت انکوباسیون، کلنی‌های متوسط اغلب به رنگ صورتی کم رنگ، شفاف و نقطه نقطه هستند و در طی 2 روز بعدی به رنگ صورتی مایل به ارغوانی، صاف و کمی خشک در می‌آیند. بارزترین ویژگی pseudomallei درخشندگی متالیک آن و تبدیل شدن به کلنی‌های خشک و چروکیده بعد از 96 ساعت می‌باشد.

آماده سازی و روش استفاده از اشدون آگار

  1. همه مواد را در یک بطری آزمایشگاهی مخلوط کنید.
  2. بطری را در دمای 121 درجه سانتی‌گراد به مدت 15 دقیقه اتوکلاو کنید.
  3. بطری را تا دمای 50 درجه سانتی‌گراد سرد کنید، سپس جنتامایسین را با غلظت نهایی 4 میلی‎گرم در لیتر اضافه کنید
  4. آگار را در پتری‌دیش‌ها بریزید.

توجه: محلول کریستال ویولت 0.1% قبل از استفاده باید در دمای 37 درجه سانتی‌گراد به مدت دو هفته انکوبه شود تا از رنگ آمیزی مطلوب اطمینان حاصل شود.

  1. 10 میلی‌لیتر از لایه بالایی محلول نمک پایه ترئونین (Threonine) به اضافه محیط کشت 50 میلی‌گرم در لیتر کولیستین (Colistin) را به یک پلیت اشدون آگار اضافه و به صورت خطی تلقیح (برای دستیابی به کلنی‌های منفرد) و با استفاده از هود ایمنی بیولوژیکی میکروبیولوژی (BSC) زیرکشت دهید.
  2. پلیت اشدون آگار را در دمای 40 درجه سانتی‌گراد در هوا انکوبه کنید.
  3. پلیت اشدون آگار را روزانه به مدت 7 روز در BSC از نظر وجود کلنی‌های pseudomallei بررسی کنید.

تفسیر نتیجه اشدون آگار

ارگانیسم رشد
Burkholderia pseudomallei کلنی‌های ارغوانی دایره‌ای بسیار چروکیده روی آگار بعد از 48 ساعت
Burkholderia thailandensis کلنی‌های دایره‌ای ارغوانی

محیط کشت اشدون آگار

موارد استفاده از اشدون آگار

  • در حال حاضر آگار انتخابی اشدون (Ashdown’s selective agar (ASA))، محیط کشت رایج برای ایزولاسیون و شناسایی احتمالی pseudomallei در مناطقی است که بیماری ملیوئیدوز بومی می‌باشد.
  • برای ایزولاسیون انتخابی pseudomallei از نمونه‌های بالینی که از مکان‌های غیر استریل (مانند خلط) گرفته شده و همچنین برای شناسایی مورفولوژی خاص B. pseudomallei استفاده می‌شود.

محدودیتهای اشدون آگار

  • آزمایشات بیشتری برای شناسایی pseudomallei باید انجام شود. هر ارگانیسمی که ظاهری به صورت کلنی‌های معمولی B. pseudomallei در اشدون آگار داشته باشد و به کولیستین مقاوم باشد و به کوآموکسی‌کلاو (Co-amoxiclav) حساس باشد، اگر در تست تثبیت لاتکس (latex agglutination) آن مثبت باشد، احتمالاً می‌توان آن را به عنوان B. pseudomallei شناسایی کرد.
  • در برخی آزمایشگاه‌های بالینی محلی گفته شده است که ASA برخی از سویه‌های pseudomallei را مهار می‌کند.
  • جداسازی از خلط به خصوص زمانی که تعداد کمی pseudomallei و تعداد زیادی فلورا (flora) مجرای تنفسی فوقانی کومنسال (Commensal) وجود داشته باشند، دشوار است.

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

5 / 5. تعداد رای دهندگان: 2

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *