باورنکردنی است! آیا خوردن ماهی قزل آلا، ماهی تن، ماهی کاد، شاه ماهی یا ساردین میتواند مغز ما را سالم و تفکر ما را در میانسالی تازه نگه دارد؟ تحقیقات جدید در مورد اسیدهای چرب امگا 3 این ارتباط را تایید میکند.
شواهد جدید نشان میدهد که خوردن غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3، مانند ماهی های آب سرد، ممکن است سلامت مغز را حفظ کرده و قدرت شناخت را در میانسالی تقویت کند و با بهبود ساختار مغز و شناخت همراه باشد.
بر اساس تحقیقات جدید، داشتن حداقل مقداری امگا 3 در گلبول های قرمز خون با ساختار مغز و عملکرد شناختی بهتر در میان داوطلبان مورد مطالعه در دهه 40 و 50 زندگی مرتبط بود. این مطالعه در 5 اکتبر در مجله پزشکی آکادمی عصب شناسی آمریکا به صورت آنلاین در Neurology منتشر شد. دانشکده مرکز علوم بهداشت دانشگاه تگزاس در سن آنتونیو(UT Health San Antonio) و سایر محققین مطالعه قلب فرامینگهام تجزیه و تحلیلها را انجام دادند.
اسیدهای چرب امگا 3 در برخی مواد غذایی مانند دانه کتان و ماهی و همچنین مکمل های غذایی مانند روغن ماهی وجود دارد. چندین امگا 3 مختلف وجود دارد، اما اکثر تحقیقات علمی بر روی سه مورد تمرکز دارند: آلفا لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک(ALA).(DHA) حاوی 18 اتم کربن است، در حالی که EPA و DHA امگا 3 با زنجیره بلند (LC) در نظر گرفته می شوند زیرا EPA حاوی 20 کربن و DHA حاوی 22 کربن است.
اخبار بیشتری بخوانید:
- حتی نوشیدن مقدارناچیزی از الکل نیز به ایجاد تغییراتی در مغز و زوال عقل مرتبط است
- مصرف مکملهای ویتامین دی در دوران بارداری میتواند خطر مبتلا شدن کودک شما به بیماری اگزما را کاهش دهد.
- آیا روغن کانولا میتواند مضر باشد؟
«مطالعات این ارتباط را در جمعیتهای مسنتر بررسی کردهاند. یافته جدید در اینجا این است که، حتی در سنین پایینتر، اگر رژیم غذایی حاوی مقداری اسیدهای چرب امگا 3 داشته باشید، در حال حاضر از مغز خود برای بسیاری از شاخصهای پیری مغز که در میانسالی مشاهده میکنیم محافظت میکنید. Satizabal، PhD، نویسنده اصلی این مطالعه است. او استادیار علوم بهداشت جمعیت در موسسه گلن بیگز برای آلزایمر و بیماری های عصبی در UT Health San Antonio است.
میانگین سنی داوطلبان این مطالعه 46 سال بود. تیم تحقیقاتی ارتباط غلظت اسیدهای چرب امگا 3 گلبول قرمز خون با MRI و نشانگرهای شناختی پیری مغز را بررسی کردند. دانشمندان همچنین تأثیر غلظت گلبولهای قرمز امگا 3 را در شرکتکنندگانی که حامل APOE4 بودند، بررسی کردند، یک تنوع ژنتیکی مرتبط با خطر بالاتر ابتلا به بیماری آلزایمر. مطالعه روی 2183 شرکتکننده بدون زوال عقل و سکته نشان داد: شاخص امگا 3 بالاتر با حجم بیشتر هیپوکامپ همراه بود.
هیپوکامپ، ساختاری در مغز، نقش مهمی در یادگیری و حافظه دارد.مصرف بیشتر امگا 3 با استدلال انتزاعی بهتر یا توانایی درک مفاهیم پیچیده با استفاده از تفکر منطقی همراه بود.حاملان APOE4 با شاخص امگا 3 بالاتر بیماری عروق کوچک کمتری داشتند. ژن APOE4 با بیماری های قلبی عروقی و زوال عقل عروقی مرتبط است. دانشمندان از تکنیکی به نام کروماتوگرافی گازی برای اندازه گیری غلظت دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) از گلبول های قرمز استفاده کردند. شاخص امگا 3 به عنوان DHA به علاوه EPA محاسبه شد.
روغنهای بذر کتان (بزرک)، سویا و کانولا نمونههایی از روغنهای گیاهی هستند که حاوی ALA هستند. گردو و دانه چیا نیز حاوی ALA هستند. مقدار امگا 3 در ماهی بسیار متفاوت است. ماهیهای آب سرد مانند سالمون، ماهی خال مخالی، تن، شاه ماهی و ساردین حاوی مقادیر بالایی از امگا 3 LC هستند، در حالی که ماهیهایی با محتوای چربی کمتر مانند ماهی باس، ماهی تیلاپیا و ماهی کاد – و همچنین صدف ها حاوی سطوح پایین تری هستند.
گوشت گاو دارای امگا 3 بسیار کم است. با این حال، گوشت گاوهایی که با علف تغذیه میشوند، نسبت به گاوهایی که با غلات تغذیه میشوند، حاوی سطوح بالاتری از امگا 3، عمدتاً به صورت ALA است. برخی از غذاها، مانند برندهای خاص تخم مرغ، شیر، ماست، آب میوهها و نوشیدنیهای سویا، با DHA و سایر امگا 3 ها غنی شده اند.
دبورا ملو ون لنت، PhD، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: «اسیدهای چرب امگا 3 مانند EPA و DHA ریزمغذیهای کلیدی هستند که مغز را تقویت کرده و از آن محافظت میکنند. او پژوهشگر فوق دکترا در موسسه بیگز است. «مطالعه ما یکی از اولین مطالعاتی است که این تأثیر را در جمعیت جوانتر مشاهده کرد.
مطالعات بیشتری در این گروه سنی مورد نیاز است.» محققان شرکتکنندگان را به گروههایی تقسیم کردند که غلظت گلبول قرمز امگا 3 بسیار کمی داشتند و آنهایی که کمی بیشتراز حداقل مقدار را داشتند. Satizabal گفت: “ما بدترین نتایج را در افرادی دیدیم که کمترین میزان مصرف امگا 3 را داشتند.” بنابراین، این چیز جالبی است. اگرچه هرچه امگا 3 بیشتر باشد، فواید بیشتری برای مغز دارد، اما فقط باید مقداری از آن بخورید تا فواید آن را ببینید.
دانشمندان نمی دانند چگونه DHA و EPA از مغز محافظت می کنند. یک نظریه این است که به دلیل اینکه آن اسیدهای چرب در غشای نورونها مورد نیاز هستند، وقتی با انواع دیگر اسیدهای چرب جایگزین میشوند، در آن زمان است که نورون ها (سلول های عصبی) ناپایدار می شوند. توضیح دیگر ممکن است مربوط به خواص ضد التهابی DHA و EPA باشد.
“این پیچیده است. ما هنوز همه چیز را درک نکردهایم، اما حدودا به نوعی میدانیم که، اگر مصرف امگا 3 خود را حتی اندکی افزایش دهید، از مغز خود محافظت میکنید. دلگرم کننده است که DHA و EPA همچنین از سلامت مغز حاملان APOE4 محافظت میکنند. ملو ون لنت با اشاره به آسیب پذیری این گروه پرخطر گفت: «این مسئله مربوط به ژنتیک است، بنابراین شما نمیتوانید آن را تغییر دهید. بنابراین، اگر یک عامل خطر قابل اصلاح وجود داشته باشد که بتواند بر استعداد ژنتیکی برتری داشته باشد، این یک سود بزرگ است.
همچنین بخوانید:
مترجم: نسترن عاشوری