بروسلا آگار (Brucella Agar): ترکیب، اصول، روش آماده‌سازی، نتایج و کاربرد

مقدمه‌ای بر بروسلا آگار

بروسلا یک انگل درون سلولی است که باعث سقط جنین‌های اپیزوتیک (Epizootic) در حیوانات و بیماری تب سپسیس (Septicemia) یا عفونت‎های موضعی استخوان، بافت یا دستگاه اندامی در انسان می‌شود. گونه‌های بروسلا بسیار سخت‌پسند (Fastidious) هستند و بنابراین برای رشد به محیطی غنی از مواد مغذی نیاز دارند.

همچنین گونه‌های بروسلا بسیار عفونت‌زا هستند، بنابراین باید در هنگام جابجایی بسیار مراقب بود. بروسلا آگار پایه همراه با مکمل برای غنی‌سازی، جداسازی و کشت گونه‌های بروسلا یا کمپیلوباکتر (Campylobacter) از نمونه‌های بالینی و غیر بالینی توصیه می‌شود.

محیط کشت بروسلا یک محیط اصلاح شده است که برای پشتیبانی از رشد انبوه سایر باکتری‌های سخت‌پسند مانند استرپتوکوک (Streptococci)، پنوموکوک (pneumococci)، لیستریا (Listeria)، نایسریا مننژیتید (Neisseria meningitides) و هموفیلوس آنفولانزا (Haemophilus influenzae) فرموله شده است.

ترکیبات بروسلا آگار

ترکیبات گرم بر لیتر
آنزیماتیک دایجست کازئین (Enzymatic Digest of Casein) 10
آنزیماتیک دایجست بافت حیوانی (Enzymatic Digest of Animal Tissue) 10
عصاره مخمر 2
کلرید سدیم 5
دکستروز 1
بی‌سولفیت سدیم (Sodium Bisulfite) 0.1
آگار 15

pH نهایی: 0.2 ± 7.0 در دمای 25 درجه سانتی‌گراد

اصول بروسلا آگار

بروسلا آگار به دلیل دارا بودن پپتون (Peptone)، دکستروز و عصاره مخمر از رشد میکروارگانیسم‌های سخت‌پسند حمایت می‌کند. پپتون‌ها، نیتروژن آلی را تامین می‌کنند و عصاره مخمر منبع قوی ویتامین B کمپلکس است. دکستروز به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بی‌سولفیت سدیم یک عامل کاهنده است و کلرید سدیم تعادل اسمزی را حفظ می‌کند. در نهایت آگار عامل انجماد در بروسلا آگار است.

طرز تهیه و روش استفاده از بروسلا آگار

  • 43 گرم از محیط را در یک لیتر آب تصفیه شده بریزید.
  • محیط را هم زدن زده و به مدت 1 دقیقه حرارت داده و بجوشانید تا کاملاً حل شود.
  • محیط را در دمای 121 درجه سانتی‌گراد به مدت 15 دقیقه اتوکلاو کنید.
  • محیط را داخل پتری دیش‌های استریل بریزید.
  • از روش‌های استاندارد برای به دست آوردن کلنی‌های ایزوله شده از نمونه‌ها استفاده کنید.
  • از آنجایی که بسیاری از پاتوژن‌ها در جداسازی اولیه به دی‌اکسید کربن نیاز دارند، پلیت‌ها را در دمای 2± 35 درجه سانتی‌گراد به مدت 24 تا 72 ساعت در یک شرایط هوازی به همراه دی‌اکسید کربن انکوبه کنید.

تفسیر نتایج بروسلا آگار

پس از انکوباسیون، اکثر پلیت‌ها ناحیه‌ای از اثر متقابل را نشان می‌دهند. از آن‌جایی که روش رگه‌زنی در واقع یک تکنیک «رقیق‌سازی» است، تعداد کم‌تری از میکروارگانیسم‌ها روی نواحی رگه‌دار رسوب می‌کنند. در نتیجه یک یا چند مورد از این نواحی، کلنی‌های ایزوله شده مرتبط با ارگانیسم‌های موجود در نمونه را نشان می‌دهند. علاوه بر این، رشد هر ارگانیسم ممکن است به صورت نیمه کمی بر اساس رشد در هر یک از نواحی رگه‌دار ثبت شود.

ارگانیسم ها میزان رشد
Brucella melitensis رشد زیاد، شفاف، برجسته، محدب، با لبه کامل و سطح صاف و براق.
Brucella ovis رشد خوب و کلونی‌های محدب
Streptococcus pyogenes رشد خوب
Brucella suis رشد زیاد، شفاف، برجسته، محدب، با لبه کامل و سطح صاف و براق.
Staphylococcus aureus مهار شده
Escherichia coli مهار شده

تفسیر نتایج بروسلا آگار

موارد استفاده از بروسلا آگار

  • برای کشت گونه‌های بروسلا و سایر میکروارگانیسم‌های سخت‌پسند در یک محیط آزمایشگاهی، استفاده می‌شود.
  • این آگار یک محیط کشت عمومی برای کشت استرپتوکوکوس پنومونیه (Streptococcus pneumoniae)، استرپتوکوکوس ویریدانس (Streptococcus viridans) و نایسریا مننژیتیدیس (Neisseria meningitidis) است.
  • بروسلا آگار با افزودن خون، برای مشخص نمودن واکنش‌های همولیتیک (Hemolytic) باکتریایی استفاده می‌شود.
  • می‌توان از آن به عنوان پایه‌ای برای جداسازی کمپیلوباکتر استفاده کرد.
  • همچنین توسط APHA (American Pharmaceutical Association) برای ایزوله کردن گونه‌های بروسلا از غذاها توصیه شده است.
  • این محیط با افزودن 5 درصد خون اسب، در روش‌های کیفی برای جداسازی و کشت میکروارگانیسم‌های غیر سخت‌پسند و سخت‌پسند از انواع نمونه‌های بالینی و غیربالینی استفاده می‌شود.

محدودیت‌های بروسلا آگار

  • این آگار برای استفاده در تشخیص بیماری یا سایر شرایط در انسان ساخته نشده است.
  • به دلیل تنوع غذایی، برخی از سویه‌ها ممکن است در این محیط با رشد ضعیفی مواجه شوند یا اصلا رشد نکنند.
  • همه ارگانیسم‌های بی‌هوازی نیاز به آزمایشات دیگری به همراه این روش، جهت شناسایی ارگانیسم دارند.

مطالب مرتبط:

 

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

5 / 5. تعداد رای دهندگان: 2

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *