تست تحمل نمک (Salt Tolerance Test): اصول، رویه، موارد استفاده و تفسیر

تست تحمل نمک توانایی باکتری برای رشد در حضور مقادیر متغیر کلرید سدیم (NaCl) را مشخص میکند. به عبارت دیگر توانایی ارگانیسم برای تحمل غلظت­‌های مختلف اسمزی (osmotic) را بررسی می‌­کند. باکتری­‌های E.faecalis، E.zymogenes، E.liquifaciens و E.durans از جمله گونه­‌های انتروکوک (Enterococcus) هستند که به نمک مقاوم هستند.

هدف تست تحمل نمک

هدف این تست تعیین توانایی یک ارگانیسم برای رشد در غلظت­‌های بالای نمک می­باشد.

اصول تست تحمل نمک

نمک به عنوان یک عامل انتخابی برای باکتری­‌ها عمل کرده و با نفوذپذیری غشا و تنطیم اسمزی در رشد باکتری‌­ها دخالت می­‌کند. بنابراین غلظت بالای نمک، رشد طیف وسیعی از باکتری‌­ها را مهار میکند، اما به ارگانیسم­‌های مقاوم به نمک مانند انتروکوک اجازه رشد می­‌دهد.

برای نشان دادن توانایی چنین ارگانیسم‌­هایی در آزمایشگاه، از محیط کشت براث (Broth) حاوی 6.5 درصد NaCl به عنوان محیط آزمایش استفاده می‌­شود. محیط کشت براث شامل کربوهیدرات قابل تخمیر، دکستروز (Dextrose) و نشانگر رنگ بروموکروزول بنفش (Bromcresol purple) است. ارگانیسم­‌هایی که قادر به رشد در محیط با شوری بالا هستند، از قند استفاده کرده و اسید را به عنوان محصول جانبی متابولیسم خود، آزاد می­‌کنند. افت pH باعث می­شود که نشانگر بروموکروزول بنفش، از رنگ بنفش به زرد تغییر شود.

 تست تحمل نمک

محیط کشت: می­توان از محیط کشت Brain-heart infusion broth (BHI) با افزودن NaCl و یک رنگ نشانگر استفاده کرد.

مواد مورد استفاده: در هر 1000 میلی لیتر از Heart digest (10 گرم)، enzymatic digest مربوط به بافت حیوانی (10 گرم)، NaCl (65 گرم)، دکستروز (1 گرم)، بروموکروزول بنفش (0.016 گرم) استفاده می‌­شود.

روش تست تحمل نمک

  1. یک یا دو کلنی را از یک کشت 18 تا 24 ساعته در محیط براث کلرید سدیم 6.5 درصد، تلقیح کنید.
  2. لوله کشت را در دمای 35-37 درجه سانتیگراد در هوای محیط به مدت 48 ساعت انکوبه کنید.
  3. لوله‌­ها را بعد از 24 ساعت از نظر میزان کدورت بررسی کنید و در صورت منفی بودن دوباره بعد از 48 و 72 ساعت مجدداً بررسی کنید.

نتایج مورد انتظار

  • مثبت: در صورتی که کدورت قابل مشاهده در براث، با یا بدون تغییر رنگ از بنفش به زرد، وجود داشته باشد.

نکته: کدورت به تنهایی نشان دهنده مثبت بودن نتیجه تست است.

  • منفی: بدون کدورت و بدون تغییر رنگ پس از 72 ساعت انکوباسیون.

 تست تحمل نمک

موارد استفاده از تست تحمل نمک

  • برای افتراق بین انتروکوک (مثبت) از غیر انتروکوک (منفی) استفاده می­شود.
  • برای افتراق بین سویه‌های غیر بتا همولیتیک (Non-beta-hemolytic) کاتالاز منفی (Catalase- negative) و کوکسی‌های گرم مثبت (gram-positive cocci) (مانند انتروکوک و آئروکوکوس (Aerococcus)) بر اساس توانایی رشد آن­ها در براث کلرید سدیم 6.5 درصد استفاده می‌شود.
  • گونه­‌های آئروکوکوس مانند viridans و A.urinae نیز می‌­توانند در کلیرید سدیم 6.5 درصد رشد کنند، بنابراین از براث salt tolerance هم می­‌توان برای افتراق گونه­‌های آئروکوکوس از سایر ارگانیسم‌­های مشابه مانند Stomatococcus و Helcococcus استفاده کرد.

محدودیت‌های تست تحمل نمک

  • توصیه می­‌شود برای شناسایی کامل، آزمایش بیوشیمیایی، ایمونولوژیک (Immunological)، مولکولی یا طیف سنجی جرمی (Mass spectrometry) روی کلنی‌های حاصل از کشت خالص انجام شود.
  • برخی از سویه‌های Pediococcus، Leuconostoc و گونه‌های بتا همولیتیک Streptococcus ممکن است در براث Salt Tolerance رشد کنند.
  • براث Infusion با کلرید سدیم 6.5 درصد ممکن است واکنش‌­های آهسته‌­ای ایجاد کند و در نتیجه تفسیر آزمایش را دشوار کند.
  • هنگام تلقیح براث باید از تلقیح سبک استفاده شود. تلقیح بیش از حد سنگین ممکن است باعث ایجاد کدورت شود و در نتیجه نتیجه مثبت کاذب ایجاد کند.
دوره مهارت آموزی میکروبیولوژی

 

منبع

مترجم: فاطمه فریادرس

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.5 / 5. تعداد رای دهندگان: 15

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *