تست فهلینگ (Fehling’s Test): تعریف، اصول، روش، نتیجه و موارد استفاده

نتیجه و تفسیر تست فهلینگ

تعریف تست فهلینگ

تست فهلینگ یک آزمایش شیمیایی است که برای افتراق بین قندهای کاهنده و غیرکاهنده استفاده می‌شود. این تست همچنین می‌تواند برای تشخیص کربوهیدرات‌های گروه عاملی کتون (Ketone) و کربوهیدرات‌های قابل حل در آب استفاده شود.

اهداف تست فهلینگ

  • برای تشخیص وجود کربوهیدرات در یک محلول.
  • برای افتراق بین قندهای کاهنده و غیرکاهنده

اصول تست فهلینگ

  • کربوهیدرات‌هایی که دارای گروه‌های کربونیل (Carbonyl) آزاد یا بالقوه آزاد هستند (آلدهید (Aldehyde) یا کتون) می‌توانند به عنوان قندهای کاهنده عمل کنند.
  • محلول فهلینگ به رنگ آبی تیره به نظر می‌رسد و شامل سولفات مس (Copper sulfate) مخلوط با تارتارات سدیم پتاسیم (Potassium sodium tartrate) و یک ماده قلیایی قوی که معمولاً هیدروکسید سدیم (Sodium hydroxide) است می‌باشد.
  • در حرارت دادن نمونه با محلول فهلینگ، کمپلکس بی‌استارتاروکوپرات (II) (bistartarocuprate (II))، آلدوزها (Aldose) را به اسیدهای آلدونیک (Aldonic acid) مربوطه اکسید می‌کند.

محلول فهلینگ

  • در این فرآیند، یون‌های مس (II) مربوط به کمپلکس به رسوب نامحلول زرد یا قرمز رنگ یا یون‌های اکسید مس (I) (Cuprous (I) oxide (Cu2O)) کاهش می‌یابد.
  • از طرف دیگر کتون‌ها اکسید می‌شوند تا زنجیره‌های کوتاه‌تری از اسیدها تولید کنند.
  • یون‌های تارتارات با تشکیل کمپلکس بی‌استارتاروکوپرات (II) از تشکیل Cu(OH)2 نامحلول در واکنش بین سولفات مس و هیدروکسید سدیم موجود در محلول جلوگیری می‌کنند.
  • این کمپلکس، یون‌های مس را به آرامی برای کاهش آزاد می‌کند و در نتیجه از تشکیل اکسید مس سیاه جلوگیری می‌کند.
  • اگر محلول فهلینگ در غیاب قندهای کاهنده حرارت داده شود، رسوب سیاهی از اکسید مس تشکیل می‌شود.

واکنش

2Cu2O + اسید آلدونیک → 2Cu(OH)2 + قند کاهنده

نیازمندی‌ها

  1. شناساگر

  • محلول فهلینگ A: هفت گرم 7H2O.CuSO4 را در 100 میلی‌لیتر آب حل کنید.
  • محلول فهلینگ B: بیست و چهار گرم KOH و 34.6 گرم تارتارات سدیم پتاسیم را در 100 میلی‌لیتر آب حل کنید.
  • محلول فهلینگ: مقدار مساوی از هر دو محلول بالا را درست قبل از استفاده مخلوط کنید.
  • نمونه (گلوکز 5%، ساکارز 5%، فروکتوز 5%، نشاسته 5%، لاکتوز 5%)
  1. لوازم مورد نیاز

  • پیپت‌ها (Pipette)
  • لوله‌های آزمایش
  • پایه لوله آزمایش
  1. تجهیزات

  • بن‌ماری (Water bath)

مراحل تست فهلینگ

  1. 1 میلی‌لیتر از یک نمونه داده شده را در یک لوله آزمایش تمیز و خشک بریزید. غلظت نمونه‌های آزمایشی باید 5% (وزنی/ حجمی (w/v)) باشد.
  2. 1 میلی‌لیتر آب مقطر را در لوله دیگری به عنوان لوله شاهد بریزید.
  3. حدود 2 تا 3 قطره از شناساگر فهلینگ را به هر دو لوله اضافه و آن‌ها را در یک ورتکس (Vortex) مخلوط کنید.
  4. لوله‌های آزمایش را به مدت 1 تا 2 دقیقه در بن‌ماری قرار دهید.
  5. ظهور رنگ را در لوله‌های آزمایش بر رسی کنید.
  6. به ظهور رنگ که در لوله‌های آزمایش دیده می‌شود، توجه کنید.

نتیجه و تفسیر تست فهلینگ

نتیجه و تفسیر تست فهلینگ

  • ظهور یک رسوب قهوه‌ای مایل به قرمز نشان دهنده نتیجه مثبت و وجود قندهای کاهنده است.
  • عدم وجود رسوب مایل به قرمز یا ظاهر شدن رنگ آبی تیره نشان دهنده نتیجه منفی و عدم وجود قندهای کاهنده است.

کاربردهای تست فهلینگ

  • تست فهلینگ برای افتراق بین وجود آلدهیدها و کتون‌ها در کربوهیدرات‌ها استفاده می‌شود، زیرا قندهای کتون به جز آلفا هیدروکسی کتون در این آزمایش واکنش نشان نمی‌دهند.
  • تست فهلینگ در مراکز پزشکی برای تشخیص وجود گلوکز در ادرار انجام می‌شود. این امر به تشخیص این‌که آیا بیمار دیابت دارد یا خیر کمک می‌کند.

محدودیت‌های تست فهلینگ

  • آلدهیدهای معطر را نمی‌توان با این آزمایش شناسایی کرد.
  • این واکنش فقط در یک محیط قلیایی انجام می‌شود. در یک محیط اسیدی، یون‌های مس (II) تثبیت شده و به راحتی اکسید نمی‌شوند، بنابراین واکنش شکست می‌خورد.

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.7 / 5. تعداد رای دهندگان: 3

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *