تعریف تست فهلینگ
تست فهلینگ یک آزمایش شیمیایی است که برای افتراق بین قندهای کاهنده و غیرکاهنده استفاده میشود. این تست همچنین میتواند برای تشخیص کربوهیدراتهای گروه عاملی کتون (Ketone) و کربوهیدراتهای قابل حل در آب استفاده شود.
اهداف تست فهلینگ
- برای تشخیص وجود کربوهیدرات در یک محلول.
- برای افتراق بین قندهای کاهنده و غیرکاهنده
اصول تست فهلینگ
- کربوهیدراتهایی که دارای گروههای کربونیل (Carbonyl) آزاد یا بالقوه آزاد هستند (آلدهید (Aldehyde) یا کتون) میتوانند به عنوان قندهای کاهنده عمل کنند.
- محلول فهلینگ به رنگ آبی تیره به نظر میرسد و شامل سولفات مس (Copper sulfate) مخلوط با تارتارات سدیم پتاسیم (Potassium sodium tartrate) و یک ماده قلیایی قوی که معمولاً هیدروکسید سدیم (Sodium hydroxide) است میباشد.
- در حرارت دادن نمونه با محلول فهلینگ، کمپلکس بیاستارتاروکوپرات (II) (bistartarocuprate (II))، آلدوزها (Aldose) را به اسیدهای آلدونیک (Aldonic acid) مربوطه اکسید میکند.
- در این فرآیند، یونهای مس (II) مربوط به کمپلکس به رسوب نامحلول زرد یا قرمز رنگ یا یونهای اکسید مس (I) (Cuprous (I) oxide (Cu2O)) کاهش مییابد.
- از طرف دیگر کتونها اکسید میشوند تا زنجیرههای کوتاهتری از اسیدها تولید کنند.
- یونهای تارتارات با تشکیل کمپلکس بیاستارتاروکوپرات (II) از تشکیل Cu(OH)2 نامحلول در واکنش بین سولفات مس و هیدروکسید سدیم موجود در محلول جلوگیری میکنند.
- این کمپلکس، یونهای مس را به آرامی برای کاهش آزاد میکند و در نتیجه از تشکیل اکسید مس سیاه جلوگیری میکند.
- اگر محلول فهلینگ در غیاب قندهای کاهنده حرارت داده شود، رسوب سیاهی از اکسید مس تشکیل میشود.
واکنش
2Cu2O + اسید آلدونیک → 2Cu(OH)2 + قند کاهنده
نیازمندیها
-
شناساگر
- محلول فهلینگ A: هفت گرم 7H2O.CuSO4 را در 100 میلیلیتر آب حل کنید.
- محلول فهلینگ B: بیست و چهار گرم KOH و 34.6 گرم تارتارات سدیم پتاسیم را در 100 میلیلیتر آب حل کنید.
- محلول فهلینگ: مقدار مساوی از هر دو محلول بالا را درست قبل از استفاده مخلوط کنید.
- نمونه (گلوکز 5%، ساکارز 5%، فروکتوز 5%، نشاسته 5%، لاکتوز 5%)
-
لوازم مورد نیاز
- پیپتها (Pipette)
- لولههای آزمایش
- پایه لوله آزمایش
-
تجهیزات
- بنماری (Water bath)
مراحل تست فهلینگ
- 1 میلیلیتر از یک نمونه داده شده را در یک لوله آزمایش تمیز و خشک بریزید. غلظت نمونههای آزمایشی باید 5% (وزنی/ حجمی (w/v)) باشد.
- 1 میلیلیتر آب مقطر را در لوله دیگری به عنوان لوله شاهد بریزید.
- حدود 2 تا 3 قطره از شناساگر فهلینگ را به هر دو لوله اضافه و آنها را در یک ورتکس (Vortex) مخلوط کنید.
- لولههای آزمایش را به مدت 1 تا 2 دقیقه در بنماری قرار دهید.
- ظهور رنگ را در لولههای آزمایش بر رسی کنید.
- به ظهور رنگ که در لولههای آزمایش دیده میشود، توجه کنید.
نتیجه و تفسیر تست فهلینگ
- ظهور یک رسوب قهوهای مایل به قرمز نشان دهنده نتیجه مثبت و وجود قندهای کاهنده است.
- عدم وجود رسوب مایل به قرمز یا ظاهر شدن رنگ آبی تیره نشان دهنده نتیجه منفی و عدم وجود قندهای کاهنده است.
کاربردهای تست فهلینگ
- تست فهلینگ برای افتراق بین وجود آلدهیدها و کتونها در کربوهیدراتها استفاده میشود، زیرا قندهای کتون به جز آلفا هیدروکسی کتون در این آزمایش واکنش نشان نمیدهند.
- تست فهلینگ در مراکز پزشکی برای تشخیص وجود گلوکز در ادرار انجام میشود. این امر به تشخیص اینکه آیا بیمار دیابت دارد یا خیر کمک میکند.
محدودیتهای تست فهلینگ
- آلدهیدهای معطر را نمیتوان با این آزمایش شناسایی کرد.
- این واکنش فقط در یک محیط قلیایی انجام میشود. در یک محیط اسیدی، یونهای مس (II) تثبیت شده و به راحتی اکسید نمیشوند، بنابراین واکنش شکست میخورد.
همچنین بخوانید:
- تست نین هیدرین (Ninhydrin Test): تعریف، اصول، روش، نتیجه و موارد استفاده
- تست میلون (Millon’s Test): تعریف، اصول، روش، نتیجه و موارد استفاده
- تست نیتروپروساید (Nitroprusside Test): تعریف، اصول، روش، تفسیر نتایج و موارد استفاده
- تست بارفود (Barfoed’s Test): تعریف، اصول، روش، نتیجه و موارد استفاده
مترجم: صادق حسینیکیا