تست موسیک اسید: تعریف، اصول، روش، نتیجه و کاربرد

تست موسیک اسید: تعریف، اصول، روش، نتیجه و کاربرد

تعریف تست موسیک اسید (Mucic Acid Test)

تست موسیک اسید آزمایشی بسیار اختصاصی است که برای تشخیص وجود گالاکتوز (Galactose) و لاکتوز (Lactose) استفاده می‌شود. به این تست، تست گالاکتریک اسید (Galactaric acid) (که از محصول واکنش گرفته شده است) نیز گفته می‌شود.

اهداف تست موسیک اسید

  • برای تشخیص وجود گالاکتوز و لاکتوز در یک نمونه مشخص.
  • برای افتراق بین ساکاریدهای (Saccharide) حاوی گالاکتوز و سایر قندها.

اصول تست موسیک اسید

  • مونوساکاریدها در تماس با عوامل اکسیدکننده قوی مانند اسید نیتریک (Nitric acid)، اسید ساکاریک (Saccharic acid) (اسیدهای دی‌کربوکسیلیک (Dicarboxylic acid)) تولید می‌کنند.
  • اسید نیتریک توانایی اکسید کردن هر دو گروه آلدئیدی (Aldehyde) و الکلی اولیه (به ترتیب موجود در C1 و C6 گالاکتوز) را دارد و رسوب نامحلول (کریستال‌های میله‌ای شکل) موسیک اسید را در دمای بالاتر تولید می‌کند.
  • لاکتوز همچنین به دلیل هیدرولیز پیوند گلیکوزیدی (Glycosidic) بین زیر واحدهای گلوکز (Glucose) و گالاکتوز مربوط به کربوهیدرات، یک موسیک اسید تولید می‌کند.
  • مونوساکاریدهای دیگر مانند گلوکز نیز ساختار مشابهی دارند. با این حال رسوب حاصل در گلوکز در دمای اتاق، قابل حل در آب است

واکنش

CH2OH-(CHOH)4-CHO + HNO3     →     CH2OH-(CHOH)4-CHO-NO3 + H+

نیازمندی‌ها

  1. شناساگر

  • معرف اسید موسیک: اسید نیتریک غلیظ
  • نمونه آزمایشی (1%)
  • آب مقطر
  1. مواد مورد نیاز

  • لوله‌های آزمایش
  • پایه لوله آزمایش
  • پیپت (Pipette)
  1. تجهیزات

  • بِن ماری (Water bath)

مراحل تست موسیک اسید

  1. در چهار لوله آزمایش جداگانه، 6 میلی‌لیتر از هر ترکیب آب مقطر و محلول‌های قندی مورد آزمایش بریزید.
  2. 1 میلی‌لیتر شناساگر موسیک اسید (اسید نیتریک غلیظ) به هر لوله اضافه کنید.
  3. لوله‌های آزمایش را به مدت یک تا یک و نیم ساعت در بن ماری حرارت دهید تا حجم محلول به 2 تا 3 میلی‌لیتر کاهش یابد.
  4. قبل از بررسی نتایج، اجازه دهید لوله آزمایش یک شب بماند.

نتیجه و تفسیر تست موسیک اسید

  • تشکیل کریستال در پایین لوله نشان دهنده یک نتیجه مثبت است که به این معنی است که محلول نمونه دارای گالاکتوز یا مشتقات آن است.
  • عدم وجود چنین کریستال‌هایی نشان دهنده یک نتیجه منفی است و بیان می‌کند که نمونه حاوی گالاکتوز یا مشتقات آن نیست. اما محلول ممکن است هنوز کربوهیدرات‌های دیگری داشته باشد.

نتیجه و تفسیر تست موسیک اسید

 

موارد استفاده

  • مهمترین کاربرد تست موسیک اسید، شناسایی وجود گالاکتوز یا مشتقات آن در نمونه غذا و در ساخت مواد مصنوعی است.
  • این تست همچنین می‌تواند برای تشخیص وجود لاکتوز یا آگار-آگار استفاده شود.

محدودیت‌ها

  • این تست نمی‌تواند بین مونوساکاریدها و مشتقات دی‌ساکارید (Disaccharide) گالاکتوز تمایز قائل شود.
  • در برخی موارد یک نتیجه مثبت کاذب ممکن است به دلیل ناخالصی‌های گروه‌های کربونیل (Carbonyl) در انتهای ترمینال‌ها، رخ دهد.

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

5 / 5. تعداد رای دهندگان: 1

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *