تعریف تست موسیک اسید (Mucic Acid Test)
تست موسیک اسید آزمایشی بسیار اختصاصی است که برای تشخیص وجود گالاکتوز (Galactose) و لاکتوز (Lactose) استفاده میشود. به این تست، تست گالاکتریک اسید (Galactaric acid) (که از محصول واکنش گرفته شده است) نیز گفته میشود.
اهداف تست موسیک اسید
- برای تشخیص وجود گالاکتوز و لاکتوز در یک نمونه مشخص.
- برای افتراق بین ساکاریدهای (Saccharide) حاوی گالاکتوز و سایر قندها.
اصول تست موسیک اسید
- مونوساکاریدها در تماس با عوامل اکسیدکننده قوی مانند اسید نیتریک (Nitric acid)، اسید ساکاریک (Saccharic acid) (اسیدهای دیکربوکسیلیک (Dicarboxylic acid)) تولید میکنند.
- اسید نیتریک توانایی اکسید کردن هر دو گروه آلدئیدی (Aldehyde) و الکلی اولیه (به ترتیب موجود در C1 و C6 گالاکتوز) را دارد و رسوب نامحلول (کریستالهای میلهای شکل) موسیک اسید را در دمای بالاتر تولید میکند.
- لاکتوز همچنین به دلیل هیدرولیز پیوند گلیکوزیدی (Glycosidic) بین زیر واحدهای گلوکز (Glucose) و گالاکتوز مربوط به کربوهیدرات، یک موسیک اسید تولید میکند.
- مونوساکاریدهای دیگر مانند گلوکز نیز ساختار مشابهی دارند. با این حال رسوب حاصل در گلوکز در دمای اتاق، قابل حل در آب است
واکنش
CH2OH-(CHOH)4-CHO + HNO3 → CH2OH-(CHOH)4-CHO-NO3 + H+
نیازمندیها
-
شناساگر
- معرف اسید موسیک: اسید نیتریک غلیظ
- نمونه آزمایشی (1%)
- آب مقطر
-
مواد مورد نیاز
- لولههای آزمایش
- پایه لوله آزمایش
- پیپت (Pipette)
-
تجهیزات
- بِن ماری (Water bath)
مراحل تست موسیک اسید
- در چهار لوله آزمایش جداگانه، 6 میلیلیتر از هر ترکیب آب مقطر و محلولهای قندی مورد آزمایش بریزید.
- 1 میلیلیتر شناساگر موسیک اسید (اسید نیتریک غلیظ) به هر لوله اضافه کنید.
- لولههای آزمایش را به مدت یک تا یک و نیم ساعت در بن ماری حرارت دهید تا حجم محلول به 2 تا 3 میلیلیتر کاهش یابد.
- قبل از بررسی نتایج، اجازه دهید لوله آزمایش یک شب بماند.
نتیجه و تفسیر تست موسیک اسید
- تشکیل کریستال در پایین لوله نشان دهنده یک نتیجه مثبت است که به این معنی است که محلول نمونه دارای گالاکتوز یا مشتقات آن است.
- عدم وجود چنین کریستالهایی نشان دهنده یک نتیجه منفی است و بیان میکند که نمونه حاوی گالاکتوز یا مشتقات آن نیست. اما محلول ممکن است هنوز کربوهیدراتهای دیگری داشته باشد.
موارد استفاده
- مهمترین کاربرد تست موسیک اسید، شناسایی وجود گالاکتوز یا مشتقات آن در نمونه غذا و در ساخت مواد مصنوعی است.
- این تست همچنین میتواند برای تشخیص وجود لاکتوز یا آگار-آگار استفاده شود.
محدودیتها
- این تست نمیتواند بین مونوساکاریدها و مشتقات دیساکارید (Disaccharide) گالاکتوز تمایز قائل شود.
- در برخی موارد یک نتیجه مثبت کاذب ممکن است به دلیل ناخالصیهای گروههای کربونیل (Carbonyl) در انتهای ترمینالها، رخ دهد.
همچنین بخوانید:
- تست کلیگر آیرون آگار (تست KIA): اساس، محیط کشت، روش، نتایج، موارد استفاده
- تست لیزین آیرون آگار (تست LIA): روش، کاربردها و تفسیر
- تست متیل رد (Methyl Red): قواعد، روش و تفسیر نتایج
- تست بایل اسکولین (Bile Esculin Test): اصول، روش، کاربرد و تفسیر
- تست هیدرولیز ژلاتین: اصول، روش، موارد استفاده و تفسیر
مترجم: صادق حسینیکیا