توالی‌یابی چیست؟

توالی‌یابی چیست؟

توالی‌یابی DNA به معنای تعیین ترتیب باز­های تشکیل دهنده­ ی مولکول DNA است. توالی­‌یابی به دانشمندان نشان می­دهد که چه نوع اطلاعات ژنتیکی در هر بخش DNA حمل می شود. به عنوان مثال ، دانشمندان می توانند از اطلاعات توالی برای تعیین اینکه کدام قسمت از DNA حاوی ژن است و کدام بخش­ها مربوط به دستورالعمل های نظارتی هستند و میتوانند بر بخش­های دیگر اثر تنظیمی بگذارند مثل روشن یا خاموش کردن ژن­ها.

در مارپیچ دوگانه DNA ، هر کدام از چهار باز آلی عموما با یک باز یکسان پیوند می خورند و “جفت باز” را تشکیل می دهند. آدنین (A)با تیمین (T) و سیتوزین (C) با گوانین (G) جفت می شود. این جفت شدن اساس مکانیسمی است که توسط آن مولکول های DNA هنگام تقسیم سلول ها کپی می شوند ، و همچنین پایه و اساس بیشتر روش هایی است که در تعیین توالی DNA انجام می شود. ژنوم انسان شامل حدود 3 میلیارد جفت باز است که شامل دستورالعمل­های لازم برای ساخت و ادامه حیات یک انسان می­باشد.

  • روش های تعیین توالی DNA

از زمان پیدایش فناوری تعیین توالی تا به امروز، روش­های بسیار متنوع و گوناگونی برای انجام آن طراحی و ارائه شدند .امروزه عموما از چند روش نوین توالی‌یابی استفاده می­شود که در مقالات بعدی به آنها مفصل می­پردازیم.اکنون در  ادامه­ ی این بحث به چند تا از مهم­ترین روش­های توالی­‌یابی در طول تاریخ پیدایش آن اشاره می­کنیم.

  1. توالی‌یابی سنگر: روش تعیین توالی سنگر توسط بیوشیمی­دان انگلیسی، فردریک سنگر(Frederick Sanger)،در دهه 1970 کشف شد. روش سنگر یک روش توالی­یابی کلاسیک DNA است که از ddNTP های فلورسنت (dideoxynucleotides، N = A ، T ، G یا C) برای جلوگیری از افزودن نوکلئوتید دیگر استفاده می کند. در روش سنگر ابتدا نیاز به كلون كردن هـر نقطـه شـروع بـراي توليـد DNA تك رشته­اي بود.
  2. تعيين توالي ماكسام- گيلبرت(Maxam–Gilbert sequencing ): بين سالهاي 1976 تا 1977 توسـط آلـن ماكـسام (Allan Maxam)و والتـر گيلبرت(Walter Gilbert) ارائه شد که درواقع يك روش تعيين توالي بر اساس تغيير شيميايیDNA  و متعاقب آن ايجاد شكاف در بازهاي خاص می­باشد. روش پيـشنهادي این دو دانشمند به این دلیل که در آن DNA خـالص شـده مستقيماً قابل استفاده است، برخلاف روش سنگر که نیاز به کلون کردن داشت، به سرعت محبوبيت پيـدا كـرد. در هر صورت با پيشرفت روش خـتم زنجيره­سازي سنگر، روش تعيين تـوالي ماكـسام- گيلبـرت بـه دليـل پيچيـدگي روش، مـصرف فـراوان مـواد شـيميايي خطرنـاك و سخت بودن استفاده از اين روش در حجمِ انبوه نمونـه و عـدم كاربرد آن در كيت­هاي استاندارد زيست­شناسي محبوبيت خـود را از دست داد.
  3. توالی‌یابی نسل بعدی ((NGS)Next Generation sequencing): این روش همچنین به عنوان توالی­یابی انبوه موازی(massively parallel sequencing) شناخته می­شود.این روش تا حد زیادی مشابه روش سنگر است که بهبود یافته و مزایایی مانند توان بالا ، هزینه کمتر و سرعت عمل بیشتر را دارا است. NGS می تواند ترتیب توالی میلیون ها قطعه را به طور همزمان تعیین کند. توالی­یابی نسل بعد یک توالی کوتاه خواندنی است که نیاز به ساخت یک کتابخانه از قطعات کوچک دارد.
  4. توالی‌یابی نسل سوم ، که به عنوان توالی خواندنی طولانی (long-read sequencing ) نیز شناخته می­شود. از جمله­ی این روش­های توالی­یابی می­توان به (Single Molecular Real Time)SMRT و توالی­یابی نانوحفره آکسفورد (Oxford nanopore sequencing) اشاره کرد. با روش توالی­یابی نسل سوم می توان میلیاردها الگو از DNA و RNA را بررسی کرده و همزمان متیلاسیون های متغیر را تشخیص بدهیم. روش های این نسل می­توانند تغییرات بیشتری را تشخیص دهند، که برخی از آنها را با روش های تعیین­توالی که تنها قادر به بررسی توالی های کوتاه هستند، نمی توان تشخیص داد.
  5. توالی‌یابی چیست؟
  • کاربردهای فناوری­های توالی­یابی DNA

دانشمندان می توانند از اطلاعات توالی برای شناسایی ژن­ها و دستورالعمل های نظارتی موجود در مولکول DNA استفاده کنند. توالی DNA را می توان برای بررسی ویژگی های مشخص در ژن­ها را، مانند قالب های خواندن توالی (ORFs)و جزایر  CpG(ناحیه‌ای از ژنوم است که فرکانس بالایی از زوج بازهای CG در آن وجود دارد) ، غربالگری کرد. توالی DNA همولوگ موجودات مختلف را می­توان برای تجزیه و تحلیل تکاملی بین گونه ها یا جمعیت ها مقایسه کرد همچنین با کمک تعیین توالی DNA می توان تغییراتی در ژن را که ممکن است باعث بیماری شود شناسایی کرد.

  • توالی‌یابی RNA

تکنیکی است که در آن می توان کمیت و توالی RNA را در یک نمونه با استفاده از توالی­ یابی نسل بعدی (NGS) مورد بررسی قرار داد. این تکنیک رونویسی الگوهای بیان ژنی را که در RNA ما کدگذاری شده است ، تجزیه و تحلیل می­کند. در ادامه دلیل اهمیت توالی یابی RNA ، و کاربردهای مهم آن که امروزه معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد را مورد بررسی قرار می­دهیم.

  • کاربردهای فناوری توالی­ یابی RNA

این فناوری به ما اجازه می­دهد تا رونویسی کل RNAهای محتوای سلولی شامل mRNA ، rRNA و tRNA را بررسی کنیم. اگر بخواهیم اطلاعات ژنوم خود را با بیان پروتئینی عملکردی آن مرتبط کنیم ، درک رونویسی بسیار مهم است. تعیین توالی RNA می­تواند به ما بگوید که کدام ژن ها در سلول روشن می­شوند ، میزان بیان آنها چگونه است و در چه زمانی غیرفعال یا خاموش می­شوند. این به دانشمندان اجازه می­دهد تا زیست­شناسی یک سلول را عمیق تر درک کرده و تغییراتی را که ممکن است نشان دهنده بیماری باشد ارزیابی کنند. برخی از رایج ترین تکنیک هایی که در تعیین توالی RNA استفاده می­شوند عبارتند از: شناسایی SNP ، ویرایش RNA و تجزیه و تحلیل بیان ژن دیفرانسیلی.

در توالی­یابی RNA از توالی­های کوتاه mRNA استفاده می­شود که عاری از DNA غیر کدکننده داخلی است. پس این توالی ها باید در نهایت با ژنوم مرجع هم­ردیف شوند.

 ترجمه: آتوسا بهنام راد

مطالعات بیشتر در بخش راهنمای علمی سایت


 

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4 / 5. تعداد رای دهندگان: 5

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید