فهرست مطالب
نمایش
مقدمهای بر روشهای نگهداری باکتری و قارچ
- حفظ زیستی (Biopreservation) فرآیند حفظ سلامت و کارایی سلولها است.
- اکثر آزمایشگاههای باکتریشناسی، کشتهای ذخیره میکروارگانیسمها را برای اهداف آموزشی، تحقیقاتی، زیستسنجی، صنعتی یا سایر اهداف نگهداری میکنند.
- طیف گستردهای از تکنیکها برای حفظ باکتریها در دسترس هستند و ممکن است انتخاب روشی برای یک سویه خاص که نه تنها بقای آن را تضمین کند، بلکه باعث شود ژنوتیپ (Genotype) و در نتیجه ویژگیهای منحصر به فرد آن سویه تغییر نکند، دشوار باشد.
- هدف اولیه حفظ کشت، زنده نگه داشتن ارگانیسم، بدون آلوده شدن و بدون تغییر یا جهش است، یعنی حفظ کشت در شرایطی که تا حد امکان نزدیک به ایزوله اصلی باشد.
آگار کشتهای شیبدار (Agar Slant Culture)
- همه آزمایشگاههای میکروبیولوژی، میکروارگانیسمها را در آگار شیبدار نگهداری میکنند.
- آگارهای شیبدار تلقیح شده و تا زمانی که رشد خوب ظاهر شود، انکوبه میشوند.
- سپس آنها را با روغن معدنی استریل تا عمق 1 سانتی متر بالاتر از نوک سطح شیبدار میپوشانند.
- کشتهای شیبدار به مدت 24 ساعت یا بیشتر انکوبه و سپس در یخچال نگهداری میشوند.
- این کشتها به صورت دورهای به محیطهای تازه منتقل میشوند.
- انتقال با برداشتن یک لوپ (Loop) پر از کشت رشد کرده، زدن لوپ به سطح شیشه برای تخلیه روغن اضافی، تلقیح یک محیط تازه و سپس نگهداری کشت ذخیره اولیه، انجام میشود.
- فواصل زمانی که در آن انتقال انجام میشود، با منشاء و شرایط رشد متفاوت است.
- این یک روش ساده و مقرون به صرفه برای نگهداری باکتریها و قارچها است که در آن برای چندین سال در دمای اتاق زنده میمانند.
نگهداری در یخچال
- کشتهای خالص را میتوان با موفقیت در دمای 0 تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال و یا در اتاقهای سرد نگهداری کرد.
- این روش برای مدت کوتاهی (2 تا 3 هفته برای باکتریها و 3 تا 4 ماه برای قارچها) استفاده میشود، زیرا فعالیتهای متابولیکی میکروارگانیسمها بسیار کند میشود اما متوقف نمیشود.
- بنابراین رشد آنها به کندی ادامه مییابد، مواد مغذی مورد استفاده قرار میگیرند و مواد زائد در محیط آزاد میشوند. این امر پس از مدتی در نهایت منجر به مرگ میکروبها میشود.
روش پارافین (Paraffin)
- این روش یک روش ساده بوده و مقرون به صرفهترین روش برای نگهداری کشت خالص باکتریها و قارچها است.
- در این روش پارافین مایع استریل روی سطح شیبدار کشت ریخته و در دمای اتاق به صورت عمودی نگهداری میشود.
- لایه پارافین شرایط بیهوازی را تضمین و از کم آب شدن محیط جلوگیری میکند.
- این شرایط به میکروارگانیسمها یا کشت خالص کمک میکند تا در حالت خفته باقی بمانند و بنابراین کشت برای چندین سال حفظ میشود.
سوسپانسیون نمکی
- کلرید سدیم در غلظت بالا اغلب یک مهارکننده رشد باکتری است.
- باکتریها در محلول نمک 1% (غلظت غیرکشنده در لولههای درپوش پیچی برای جلوگیری از تبخیر) معلق میشوند.
- لولهها در دمای اتاق نگهداری میشوند. هر زمان که نیاز باشد، انتقال از روی سطح شیبدار آگار انجام میشود.
سرماداری (Cryopreservation)
- سرماداری (به عنوان مثال، انجماد در نیتروژن مایع در دمای 196- درجه سانتیگراد) به بقای کشتهای خالص برای مدت زمان ذخیرهسازی طولانی کمک میکند.
- در این روش، میکروارگانیسمهای کشت به سرعت در نیتروژن مایع در دمای 196- درجه سانتیگراد در حضور عوامل تثبیت کننده مانند گلیسرول (Glycerol) که از تشکیل کریستالهای یخ جلوگیری و بقای سلول را تقویت میکند، منجمد میشوند.
لیوفیلیزاسیون (Lyophilisation) (انجماد- خشک شدن)
- در این روش، کشت به سرعت در دمای بسیار پایین (حدود 70- درجه سانتیگراد) منجمد و سپس با قرار دادن در محیط خلاء، بیآب میشود.
- تحت این شرایط، سلولهای میکروبی بیآب شده و فعالیتهای متابولیکی آنها متوقف میشود. در نتیجه میکروبها به حالت خفته رفته و سالها زنده میمانند.
- کشتهای خالص لیوفیلیزه یا منجمد- خشک شده و سپس پوشانده شده و در تاریکی در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری میشود.
- روش انجماد- خشک کردن رایجترین روش مورد استفاده مراکز جمع آوری کشت است.
فرآیند لیوفیلیزاسیون
- در این فرآیند سوسپانسیون میکروبی در ویالهای کوچک قرار میگیرد.
- یک لایه نازک روی سطح داخلی ویال با چرخاندن آن در مخلوطی از یخ خشک (دی اکسید کربن جامد) و الکل یا استون (Acetone) در دمای 78- درجه سانتیگراد منجمد میشود.
- ویالها بلافاصله به یک خط خلاء بالا انتقال مییابند. این امر ارگانیسم را در حالی که هنوز یخ زده است، خشک میکند.
- در نهایت آمپولها در خلاء با شعله کوچک مهر و موم میشوند.
- این کشتها را میتوان برای چندین سال در دمای 40 درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
- این روش همچنین برای نگهداری سموم، سرمها، آنزیمها و سایر مواد بیولوژیکی استفاده میشود.
- برای احیای کشتهای میکروبی، تنها لازم است که ویال را به صورت آسپتیک (Aseptic) باز کنید، یک محیط غیر تازه مناسب اضافه کرده و پس از انکوباسیون، انتقالهای بیشتری انجام دهید.
- این فرآیند امکان نگهداری تعداد بیشتری از کشتها بدون تغییر در ویژگیهای آنها را فراهم کرده و خطر آلودگی را تا حد زیادی کاهش میدهد.
نگهداری در دمای بسیار پایین
- ارگانیسمها در نوترینت براث (Nutrient broth) حاوی 15 درصد گلیسرول قرار داده میشوند.
- سوسپانسیون منجمد شده و در دمای 15- تا 30- درجه سانتیگراد نگهداری میشود.
نگهداری با خشک کردن در خلاء
- ارگانیسمها روی کلرید کلسیم در خلاء خشک و در یخچال نگهداری میشوند.
همچنین بخوانید:
- باکتری چیست؟ انواع، ساختار و کاربرد
- محیط کشت چیست؟ آشنایی با انواع محیط کشت و کاربرد
- نوترینت آگار
- میکروبیولوژی چیست؟ آشنایی کامل با علم میکروبیولوژی
مترجم: صادق حسینیکیا