روش‌های نگهداری باکتری و قارچ

روش‌های نگهداری باکتری و قارچ

مقدمه‌ای بر روش‌های نگهداری باکتری و قارچ

  • حفظ زیستی (Biopreservation) فرآیند حفظ سلامت و کارایی سلول‌ها است.
  • اکثر آزمایشگاه‌های باکتری‌شناسی، کشت‌های ذخیره میکروارگانیسم‌ها را برای اهداف آموزشی، تحقیقاتی، زیست‌سنجی، صنعتی یا سایر اهداف نگهداری می‌کنند.
  • طیف گسترده‌ای از تکنیک‌ها برای حفظ باکتری‌ها در دسترس هستند و ممکن است انتخاب روشی برای یک سویه خاص که نه تنها بقای آن را تضمین کند، بلکه باعث شود ژنوتیپ (Genotype) و در نتیجه ویژگی‌های منحصر به فرد آن سویه تغییر نکند، دشوار باشد.
  • هدف اولیه حفظ کشت، زنده نگه داشتن ارگانیسم، بدون آلوده شدن و بدون تغییر یا جهش است، یعنی حفظ کشت در شرایطی که تا حد امکان نزدیک به ایزوله اصلی باشد.

آگار کشت‌های شیب‌دار (Agar Slant Culture)

آگار کشت‌های شیب‌دار

  • همه آزمایشگاه‌های میکروبیولوژی، میکروارگانیسم‌ها را در آگار شیب‌دار نگهداری می‌کنند.
  • آگارهای شیب‌دار تلقیح شده و تا زمانی که رشد خوب ظاهر شود، انکوبه می‌شوند.
  • سپس آن‌ها را با روغن معدنی استریل تا عمق 1 سانتی متر بالاتر از نوک سطح شیب‌دار می‌پوشانند.
  • کشت‌های شیب‌دار به مدت 24 ساعت یا بیشتر انکوبه و سپس در یخچال نگهداری می‌شوند.
  • این کشت‌ها به صورت دوره‌ای به محیط‌های تازه منتقل می‌شوند.
  • انتقال با برداشتن یک لوپ (Loop) پر از کشت رشد کرده، زدن لوپ به سطح شیشه برای تخلیه روغن اضافی، تلقیح یک محیط تازه و سپس نگهداری کشت ذخیره اولیه، انجام می‌شود.
  • فواصل زمانی که در آن انتقال انجام می‌شود، با منشاء و شرایط رشد متفاوت است.
  • این یک روش ساده و مقرون ‌به صرفه برای نگهداری باکتری‌ها و قارچ‌ها است که در آن برای چندین سال در دمای اتاق زنده می‌مانند.

نگهداری در یخچال

  • کشت‌های خالص را می‌توان با موفقیت در دمای 0 تا 4 درجه سانتی‌گراد در یخچال و یا در اتاق‌های سرد نگهداری کرد.
  • این روش برای مدت کوتاهی (2 تا 3 هفته برای باکتری‌ها و 3 تا 4 ماه برای قارچ‌ها) استفاده می‌شود، زیرا فعالیت‌های متابولیکی میکروارگانیسم‌ها بسیار کند می‌شود اما متوقف نمی‌شود.
  • بنابراین رشد آن‌ها به کندی ادامه می‌یابد، مواد مغذی مورد استفاده قرار می‌گیرند و مواد زائد در محیط آزاد می‌شوند. این امر پس از مدتی در نهایت منجر به مرگ میکروب‌ها می‌شود.

روش پارافین (Paraffin)

  • این روش یک روش ساده بوده و مقرون به صرفه‌ترین روش برای نگهداری کشت خالص باکتری‌ها و قارچ‌ها است.
  • در این روش پارافین مایع استریل روی سطح شیب‌دار کشت ریخته و در دمای اتاق به صورت عمودی نگهداری می‌شود.
  • لایه پارافین شرایط بی‌هوازی را تضمین و از کم آب شدن محیط جلوگیری می‌کند.
  • این شرایط به میکروارگانیسم‌ها یا کشت خالص کمک می‌کند تا در حالت خفته باقی بمانند و بنابراین کشت برای چندین سال حفظ می‌شود.

سوسپانسیون نمکی

  • کلرید سدیم در غلظت بالا اغلب یک مهارکننده رشد باکتری است.
  • باکتری‌ها در محلول نمک 1% (غلظت غیرکشنده در لوله‌های درپوش پیچی برای جلوگیری از تبخیر) معلق می‌شوند.
  • لوله‌ها در دمای اتاق نگهداری می‌شوند. هر زمان که نیاز باشد، انتقال از روی سطح شیب‌دار آگار انجام می‌شود.

سرماداری (Cryopreservation)

نیتروژن مایع

  • سرماداری (به عنوان مثال، انجماد در نیتروژن مایع در دمای 196- درجه سانتی‌گراد) به بقای کشت‌های خالص برای مدت زمان ذخیره‌سازی طولانی کمک می‌کند.
  • در این روش، میکروارگانیسم‌های کشت به سرعت در نیتروژن مایع در دمای 196- درجه سانتی‌گراد در حضور عوامل تثبیت کننده مانند گلیسرول (Glycerol) که از تشکیل کریستال‌های یخ جلوگیری و بقای سلول را تقویت می‌کند، منجمد می‌شوند.

لیوفیلیزاسیون (Lyophilisation) (انجماد- خشک شدن)

  • در این روش، کشت به سرعت در دمای بسیار پایین (حدود 70- درجه سانتی‌گراد) منجمد و سپس با قرار دادن در محیط خلاء، بی‌آب می‌شود.
  • تحت این شرایط، سلول‌های میکروبی بی‌آب شده و فعالیت‌های متابولیکی آن‌ها متوقف می‌شود. در نتیجه میکروب‌ها به حالت خفته رفته و سال‌ها زنده می‌مانند.
  • کشت‌های خالص لیوفیلیزه یا منجمد- خشک شده و سپس پوشانده شده و در تاریکی در دمای 4 درجه سانتی‌گراد در یخچال نگهداری می‌شود.
  • روش انجماد- خشک کردن رایج‌ترین روش مورد استفاده مراکز جمع آوری کشت است.

فرآیند لیوفیلیزاسیون

  • در این فرآیند سوسپانسیون میکروبی در ویال‌های کوچک قرار می‌گیرد.
  • یک لایه نازک روی سطح داخلی ویال با چرخاندن آن در مخلوطی از یخ خشک (دی اکسید کربن جامد) و الکل یا استون (Acetone) در دمای 78- درجه سانتی‌گراد منجمد می‌شود.
  • ویال‌ها بلافاصله به یک خط خلاء بالا انتقال می‌یابند. این امر ارگانیسم را در حالی که هنوز یخ زده است، خشک می‌کند.
  • در نهایت آمپول‌ها در خلاء با شعله کوچک مهر و موم می‌شوند.
  • این کشت‌ها را می‌توان برای چندین سال در دمای 40 درجه سانتی‌گراد نگهداری کرد.
  • این روش همچنین برای نگهداری سموم، سرم‌ها، آنزیم‌ها و سایر مواد بیولوژیکی استفاده می‌شود.
  • برای احیای کشت‌های میکروبی، تنها لازم است که ویال را به صورت آسپتیک (Aseptic) باز کنید، یک محیط غیر تازه مناسب اضافه کرده و پس از انکوباسیون، انتقال‌های بیشتری انجام دهید.
  • این فرآیند امکان نگهداری تعداد بیشتری از کشت‌ها بدون تغییر در ویژگی‌های آن‌ها را فراهم کرده و خطر آلودگی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

نگهداری در دمای بسیار پایین

  • ارگانیسم‌ها در نوترینت براث (Nutrient broth) حاوی 15 درصد گلیسرول قرار داده می‌شوند.
  • سوسپانسیون منجمد شده و در دمای 15- تا 30- درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شود.

نگهداری با خشک کردن در خلاء

  • ارگانیسم‌ها روی کلرید کلسیم در خلاء خشک و در یخچال نگهداری می‌شوند.

همچنین بخوانید:

منبع

مترجم: صادق حسینی‌کیا

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

0 / 5. تعداد رای دهندگان: 0

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *