سیستئین نوعی اسید آمینه است که با فرمول شیمیایی HO2CCH(NH2)CH2SH یافت میشود و در بدن ما به عنوان واحد ساختاری پروتئین استفاده میشود.
سیستئین را میتوان به طور کلی به عنوان یک اسید آمینه غیر ضروری تعریف کرد. غذاهایی که محتوای پروتئین بالایی دارند، معمولاً آنهایی هستند که حاوی سیستئین هستند. برخی از منابع اصلی سیستئین، محصولات لبنی و محصولات حاصل از گوشت هستند. برخی از منابع گیاهی نیز گرانولا، پیاز، فلفل قرمز، عدس و غیره هستند.
N-acetyl-L-cysteine (NAC) زمانی که به عنوان مکمل مصرف میشود، شکل میگیرد. اسید آمینه موجود در بافت از ماده شیمیایی فوق تبدیل میشود و سپس به گلوتاتیون تبدیل میشود که یک آنتی اکسیدان قوی است.
رادیکالهای آزاد موجود در بدن ما توسط این آنتی اکسیدانها نابود میشوند. رادیکالها ترکیبات مضری هستند که به DNA، دیواره سلولی و غشای سلولی آسیب میرسانند. بسیاری از مشکلات با رادیکالها، مانند سرطان، تجزیه مخاط در بدن و غیره مرتبط است. سیستئین، عمدتاً L-enantiomer، پیشساز در صنایع دارویی، خود مراقبتی و غذایی است.
منبع سیستئین
سیستئین از متیونین – اسید آمینه ضروری بدن ما – ایجاد میشود. برخی از غذاهایی که دارای اسید آمینه هستند در زیر فهرست شدهاند:
- گوشت خوک
- اردک
- بوقلمون
- ماست
- ریکوتا
- گرانولا
- جوجه
- تکههای جو دوسر
- جوانه گندم
- گوشت
- سوسیس گوشت
- پنیر کوتیج
کاربرد سیستئین
سیستئین همچنین در توسعه طعمها نقش دارد.
به عنوان مثال، در طی واکنش میلارد، با قندها واکنش میدهد و طعم گوشت ایجاد میکند. سایر کاربردهای سیستئین عبارتند از:
- سیگار حاوی سیستئین است
- برای درمان اسکیزوفرنی از سیستئین استفاده میشود
- به عنوان پادزهر برای آسیب کبدی عمل میکند
- کشورهای آسیایی نیز از سیستئین برای کاربردهای خود مراقبتی استفاده میکنند
- سطح قند خون را کنترل میکند و به طور گسترده توسط بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده میشود
- آمفیزم، فیبروز کیستیک و آسم واکنش زیادی به این ماده شیمیایی نشان دادهاند
همچنین بخوانید:
- تست نیتروپروساید (Nitroprusside Test): تعریف، اصول، روش، تفسیر نتایج و موارد استفاده
- چارت کدون (Codon Chart) و جدول اسیدهای آمینه
- بیان پروتئین چیست؟
- سنتز پروتئين چگونه است؟
- انواع RNA: ساختار و عملکرد آنها
مترجم: معصومه قریبی ششده