مقدمهای بر محیط کشت VRBA
کلیفرمها (Coliform) به تمام باکتریهای میلهای شکل هوازی و اختیاری بیهوازی، گرم منفی و غیر اسپوردار (Spore) اطلاق میشود که لاکتوز را با تشکیل گاز و اسید ظرف 48 ساعت در دمای 35 درجه سانتیگراد تخمیر میکنند. روشهایی برای شناسایی، شمارش و شناسایی احتمالی کلیفرمها در آزمایش غذاها و محصولات لبنی استفاده میشود.
یکی از روشهای انجام آزمایش شناسایی احتمالی کلیفرمها از ویولت رد بایل آگار (Violet Red Bile Agar (VRBA)) استفاده میکند. محیط کشت VRBA یک محیط انتخابی است که برای شناسایی و شمارش میکروارگانیسمهای کلیفرم تخمیرکننده لاکتوز استفاده میشود.
ترکیبات محیط کشت VRBA
مواد تشکیل دهنده | گرم در لیتر |
پپتیک دایجست (Peptic digest) بافت حیوانی | 7 |
عصاره مخمر | 3 |
کلرید سدیم | 5 |
مخلوط نمکهای صفراوی | 1.5 |
لاکتوز | 10 |
نوترال رد (Neutral red) | 0.03 |
کریستال ویولت (Crystal violet) | 0.002 |
آگار | 15 |
pH نهایی (در دمای 25 درجه سانتیگراد): 0.2± 7.4
اصول محیط کشت VRBA
- محیط کشت VRBA بر استفاده از اجزای مهارکننده انتخابی کریستال ویولت و نمکهای صفراوی و سیستم نشانگر لاکتوز و نوترال رد متکی است.
- کریستال ویولت و نمکهای صفراوی عمدتا رشد باکتریهای گرم مثبت همراه با فلور (Flora) باکتریایی را مهار میکنند.
- تجزیه لاکتوز به اسید با نشانگر PH نوترال رد که رنگ آن را به قرمز تغییر میدهد و با رسوب اسیدهای صفراوی نشان داده میشود.
- بنابراین رشد بسیاری از ارگانیسمهای ناخواسته سرکوب میشود، در حالی که میتوان به طور احتمالی باکتریهای مورد نظر را شناسایی کرد.
- ارگانیسمهایی که به سرعت به لاکتوز حمله میکنند، کلنیهای بنفش رنگی تولید میکنند که توسط هالههای ارغوانی احاطه شدهاند. غیر تخمیرکنندهها یا تخمیرکنندههای لاکتوز دیررس کلنیهای کم رنگ با نواحی سبز رنگ ایجاد میکنند.
کلنیهای قرمز، احاطه شده توسط نواحی رسوبی مایل به قرمز با قطر 1 تا 2 میلیمتر: انتروباکتریاسه (Enterococci) لاکتوز مثبت: باکتری کلیفرم، اشریشیا کلی (E. coli).
کلنیهای کوچک صورتی: انتروکوک (Enterococci)، احتمالا کلبسیلا (Klebsiella).
کلنیهای بیرنگ: انتروباکتریاسه لاکتوز منفی
- پپتیک دایجست بافت حیوانی و عصاره مخمر به عنوان منابع کربن، نیتروژن، ویتامینها و سایر مواد مغذی ضروری برای رشد عمل میکنند.
- لاکتوز یک کربوهیدرات قابل تخمیر است که استفاده از آن منجر به تولید اسید میشود.
- نشانگر نوترال رد، اسیدیته تشکیل شده را تشخیص میدهد.
- مخلوط کریستال ویولت و نمکهای صفراوی به مهار فلور گرم مثبت و نامرتبط همراه کمک میکند. کلرید سدیم تعادل اسمزی (Osmotic equilibrium) را حفظ میکند.
آمادهسازی و روش استفاده از محیط کشت VRBA
- 53 گرم را در 1000 میلیلیتر آب مقطر بریزید.
- در حین هم زدن، حرارت دهید تا به جوش بیاید و محیط کاملا حل شود.
توجه: اتوکلاو نکنید.
- آن را تا دمای 45 درجه سانتیگراد خنک کرده و در پلیتهای پتری (Petri plate) استریل حاوی ماده تلقیح بریزید.
- مقدار 1 میلیلیتر از نمونه آزمایش را به پتری دیش منتقل کنید.
- 10 میلی لیتر ویولت رد بایل آگار (در دمای 48 درجه سانتیگراد) به آن اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شود.
- قبل از انکوباسیون، در دمای 35 درجه سانتیگراد به مدت 18 تا 24 ساعت اجازه دهید تا محیط جامد شود. برای محصولات لبنی از دمای 32 درجه سانتیگراد استفاده کنید.
- وجود کلنیهای بنفش قرمز با قطر 0.5 میلیمتر (یا بزرگتر) که توسط ناحیهای از رسوبات اسیدهای صفراوی احاطه شدهاند را بررسی کنید.
- کار را با آزمایش تاییدی کلنیهای ارگانیسمهای معمولی ادامه دهید.
تفسیر نتایج در ویولت رد بایل آگار (VRBA)
ارگانیسم | رشد |
انتروباکتر آئروژنز (Enterobacter aerogenes) | کلنیهای مخاطی، صورتی تا صورتی مایل به قرمز |
اشرشیا کلی | کلنیهای قرمز مایل به صورتی با رسوب صفرا |
سالمونلا انتریتیدیس (Salmonella Enteritidis) | کلنیهای بیرنگ تا زرد مایل به نارنجی |
سالمونلا تیفی موریوم (Salmonella typhimurium) | رشد متوسط تا خوب؛ کلنیهای بی رنگ |
استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) | مهار جزئی تا کامل |
موارد استفاده از محیط کشت VRBA
- VRBA برای جداسازی، شناسایی و شمارش باکتریهای coli-aerogenes در آب، شیر و سایر محصولات غذایی لبنی و همچنین از نمونههای بالینی استفاده میشود.
محدودیتهای محیط کشت VRBA
- محیط کشت VRBA کاملاً مخصوص باکتریهای رودهای نیست. سایر باکتریهای همراه ممکن است همین واکنش را نشان دهند.
- با توجه به نیازهای غذایی متفاوت، ممکن است برخی از سویهها مشاهده شوند که رشد ضعیفی دارند یا در این محیط رشد نمیکنند.
- VRBA ممکن است به طور کامل برای ارگانیسمهای گرم مثبت مهارکننده نباشد و باسیلهای گرم منفی غیر از اعضای انتروباکتریاسه رشد کنند. برای شناسایی ایزولهها، رنگآمیزی گرم (Gram stain) و آزمایشات بیوشیمیایی انجام دهید.
- جوشاندن محیط برای بیش از 2 دقیقه میتواند توانایی حمایت از رشد را کاهش دهد.
- توصیه میشود برای شناسایی کامل، آزمایشات بیوشیمیایی، ایمونولوژیک، مولکولی یا طیفسنجی جرمی روی کلنیهای حاصل از کشت خالص انجام شود.
- انتروکوکها ممکن است در این محیط رشد کنند و در این صورت، معمولاً از نظر اندازه کوچک و به رنگ سرخ ظاهر میشوند.
- ویولت رد بایل آگار برای استفاده در تشخیص بیماری یا سایر شرایط در انسان ساخته نشده است.
جهت خرید و یا استعلام قیمت با ما تماس بگیرید یا در واتسپ پیام بزارید
همچنین بخوانید:
- باکتری های کلیفرم (Coliform): ویژگیها، نمونهها و روش شناسایی
- محیط کشت CIN یا یرسینیا: اصول، ترکیب، روش آمادهسازی و موارد استفاده
- محیط کشت لوینتال (Levinthal’s Medium): ترکیب، اصول، روش آمادهسازی، نتایج و موارد استفاده
مترجم: صادق حسینی کیا
سلام محیط کشتvrbaچند قیمت
جهت استعلام قیمت و موجودی با ما تماس بگیرید