5 اثر مخرب کمبود خواب

5 اثر مخرب کمبود خواب

 اخبار سلامتی

برای همه ما گاهی پیش‌آمده است که شب دیر بخوابیم، صبح زود بیدارشویم و مقدار زیادی کافیین مصرف کنیم که بتوانیم کل روز را تحمل کنیم و دوام بیاوریم. با اینکه بعید است چند دفعه تجربه کم‌خوابی به ما آسیبی بزند ولی بیخوابی های مکرر در طولانی مدت باعث مشکلات زیادی برای بدن میشوند. حالا ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که عوارض کمبود خواب در بدن چیست؟ در ادامه به پنج تا از علائمی که در صورت بیخوابی مکرر مورد انتظار هستند اشاره می‌کنیم.

1-افزایش وزن

به طور شگفت‌آوری گاهی کمبود خواب باعث افزایش قابل توجه وزن می‌شود. با اینکه ممکن است اینطور به نظر بیاید که با بیدار ماندن به مدت طولانی‌تر و سوزاندن کالری بیشتر وزن پایین می‌آید، اما واقعیت خلاف این است. دلیل آن هم این است که برای اینکه بازدهی داشته باشیم‌‎ و بتوانیم تمرکز کنیم از خوراکی‌های پرکالری و تنقلات شیرین استفاده می‌کنیم. مشکل اصلی وقتی پیش می‌آید که زیاده‌روی می‌کنیم و خیلی بیشتر از نیاز بدنمان کالری مصرف می‌کنیم. مطالعات حاکی از این است که افرادی که کمتر از 6 ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند 30 درصد بیشتر از سایر افراد از چاقی رنج می‌برند.

کمبود خواب

همجنین اخبار بیشتری بخوانید:

کم خوابی باعث اختلال بینایی و تخریب سلول‌های بنیادی قرنیه می‌شود!

حشرات تنها، مانند بسیاری از انسان‌ها، بیشتر غذا می‌خورند و کمتر می‌خوابند.

چرا آسم هنگام شب‌ تشدید می‌شود؟

2-کاهش میل جنسی

کمبود خواب باکاهش قابل توجه میل جنسی همراه است. اگر به اندازه کافی نمی‌خوابید و در تلاشید که خلق و خوی متعادلی داشته باشید ممکن است علتش کم‌خوابی باشد: شرح این موضوع ساده است؛ کمبود انرژی، خواب آلودگی، افزایش بدخلقی و بهانه‌گیری دلایل کافی هستند که میل جنسی را به جای تحریک سرکوب کنند.

3-اشتباهات بیشتر

یکی از علایم شناخته شده کمبود خواب کاهش سرعت عمل برای واکنش نشان دادن و تصمیم‌گیری است. در واقع مطالعات حاکی از آن است که خواب آلودگی میتواند به اندازه حالت مستی مهارت رانندگی را ضعیف کند. خواب آلودگی نه تنها فقط رانندگی بلکه کلیه تصمیمات ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد که می‌توانند بر زندگی شخصی و کاری ما  بسیار اثرگذار باشند.

4- تضعیف حافظه

مطالعات حاکی از این است که کمبود خواب تاثیر قابل توجهی بر توانایی ما برای به یادآوردن و یادگیری دارد. این جنبه بیشتر به دانش آموزانی که شب‌ها تا دیر وقت درس میخوانند مرتبط است ولی به نحوی همه ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. وقتی ما می‌خوابیم، مغز از این زمان برای پردازش اطلاعاتی که در طول روز یادگرفته است استفاده می‌کند. محروم کردن مغز از فرصت خواب و استراحت توانایی ما برای حفظ دانسته‌ها را به مقدار زیادی کاهش می‌دهد و همچنین باعث افزایش فراموش‌کاری در طولانی مدت می‌شود.

کمبود خواب

5-افزایش علائم افسردگی

با اینکه هنوز نمی‌دانیم کمبود خواب و افسردگی اساسا با هم مرتبط هستند یا نه ولی اغلب این دو با هم اتفاق می‌افتند. ممکن است خوابیدن موجب شدت یافتن مشکلات افرادی شود که افسردگی دارند یا اینکه کمبود خواب علائم مشابهی را ایجاد کند. به هر حال افسردگی و اضطراب در افرادی که کمتر از 6 ساعت در شبانه روز می‌خوابند بسیار شایع هستند. پس اگر جز آن گروه پرخطرهستید که مستعد اینگونه بیماری‌ها هستند توصیه می‌شود به زمان خوابتان بیشتر از گذشته توجه کنید.

متاسفانه تعداد افرادی که 8 ساعت خواب توصیه شده در شبانه روز را دارند رو به کاهش است و تخمین زده شده است که %40-30 افراد به اندازه کافی نمی‌خوابند. مشکل بزرگ‌تر این است که افرادی که کمبود خواب دارند به کار کردن در این حالت عادت می‌کنند به طوری که حتی متوجه نمی‌شوند که تحت تاثیر کم‌خوابی قرار دارند و این برای سلامت خودشان و اطرافیان بسیار مضر است. پس اگر در این دسته قرار دارید بهتر است که برنامه روتین روزانه خود را تغیر دهید و چند ساعت بیشتر بخوابید تا متوجه فواید آن بشوید.

همچنین مطالب علمی بیشتری بخوانید:

مه مغزی چیست؟

مواد افیونی

منبع

مترجم: نسترن عاشوری

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.5 / 5. تعداد رای دهندگان: 10

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *