مصرف شیرینکنندههای مصنوعی در حین بارداری ممکن است بر روی میکوبیوم و ریسک ابتلا به چاقی در نوزادان تاثیرگذارد.مطالعات بر موشها اولین قدم برای کشف تغییرات در جمعیت میکروبی و سوخت وساز در نوزادان هنگام مصرف شیرینکنندهها توسط مادران، می باشد.
یک یافته جدید درباره ارتباط مصرف شیرینکنندهها در هنگام بارداری و ریسک ابتلا به چاقی نوزادان تحقیق میکند. موشهای باردارتغذیه شده با استویا یا آسپارتام نوزادانی به دنیا آوردند که خطر چاقی و تغییرات میکروبیوم در روده آنها بیشتربود. یافتهها اهمیت تغذیه مادری درحین بارداری را برجسته نشان میدهند.
آیا شیرینکنندههای مصنوعی میتوانند میزان ریسک چاقی درکودکان به دنیا نیامده را بیشتر کنند و حتی باکتریهای روده آنها را تغییردهند؟ این سوال قلب مطالعهای جدید در است که نشان میدهد، زمانی که موشهای مادر در زمان بارداری شیرینکننده مصرف میکند، فزرندان آنها درصد چربی بدن بالاتری داشتند. بچه موشها همچنین تغییرات در جمعیت میکروبیوم روده را، با افزایش در پروپیونت ومحصولات بوترات میکروبیومها و کاهش در گونههای باکتری تخمیری لاکتوز نشان دادند. این یافتهها میتوانند افزایش وزن را توضیح دهند. نتایج نشان میدهد که رژیم مادری در حین بارداری میتواند در فرزندان بر ریسک ابتلا به چاقی افزایش زیادی بگذارد.
تاثیرات شیرینکنندهها بر روی فرزندان:
بسیاری از مردم شیرینکنندههای کم کالری را به عنوان جایگزین سالمتر شکراستفاده میکنند. اما این شیرینکنندهها ممکن است تاثیرات غیرمنتظره بر روی بارداری داشته باشند. درحالیکه اینها به صورت زیادی در بدن برزرگسالان غیرسمی هستند، مطالعات قبلی پیشنهاد میکنند که مصرف قبل از تولد توسط مادر میتواند ریسک چاقی و میکروبیوم در جنینها را مورد تاثیر قرار دهد. با این حال، هیچ کسی این یافته را با جزییات مورد راستی آزمایی قرار نداده بود تا تغییرات خاص جمعیت میکروبی و ارتباط اینها با چاقی را متوجه شود.
پروفسور Raylene Reimer از دانشگاه Calgary (هدایتگر این تحقیق) گفت: ” ما میدانیم که یک تغذیه یک مادر در حین بارداری نقش بسیار مهمی را در هنگام بارداری در تعیین اینکه آیا فرزندان آنها در آینده به بیماریهای خاصی مبتلا میشوند یا خیر، بازی میکند.”
“در این یافته، ما مشتاق در نشان دادن اینکه چگونه مصرف شیرینکنندههای کم کالری در حین بارداری، به خصوص شیرینکننده اسپارتام یا جایگزینهای غذایی دیگر مانند استاویا، میتواند برای روی باکتریهای روده و ریسک چاقی در فرزندان تاثیرگذارد، بودیم.”
برای تحقیق بر این موضوع، محققین به موشهای باردار آسپارتام، استاویا و یا آب معمولی خوراندند. زمانی که موشها به دنیا آمدند، محققین بچه موشها را وزن کردند و میکروبیومهای روده آنها را ارزیابی نمودند تا دریباند که شیرینکنندهها تا چه اندازه بر روی آنها تاثیر گذاشتهاند.
کمترین میزان اثر بر مادران
به طرز چشمگیری، شیرینکنندهها کمترین میزان تاثیر را بر روی موشهای مادر دارند،اما بیشترین میزان تاثیر را بر روی فرزندان آنها میگذارند. بچه موشهای به دنیا آمده ازمادر تغذیه شده با شیرینکننده وزن بیشتری گرفتند، درصد بیشتری چربی بدن داشتند و تغییرات کلیدی در میکروبیوم روده آنها با افزایش در پروپیونات و بوتیرات تولید شده توسط باکتریومها و کاهش گونه باکتری تخمیر لاکتوز را نشان دادند. این تغییرات در تخمیر میکروبی در روده ممکن است باعث افزایش وزن در نوزادان شده باشد.
مترجم:ملیکا احمدوند