گروهی از دانشمندان آلمانی با تزریق کردن گونهای از پروتئین مصنوعی به مغز موش هایی با آسیب نخاعی که دچار فلج حرکتی شده بودند، اقدام به معالجه آن ها کردند و با این درمان موش ها توانایی دوباره راه رفتن را کسب کردند. به عبارتی پژوهشگران برای نخستین بار در دنیا موفق شدند اقدام به درمان آسیبی زنند که تا کنون در بدن پستانداران جبرانناپذیر بوده و پیوند عصبی میان نخاع و مغز این موشهای آسیبدیده را دوباره بوجود آورند. ضایعه های نخاعی در انسان که اغلب در اثر حوادث مختلف مانند ورزش و رانندگی به وجود میآیند، باعث صلب حرکت فرد میشوند؛ چرا که رشته های عصبی که داده های حرکتی را بین ماهیچه ها و اعصاب مرکزی منتقل میکنند قادر به دوباره تولید شدن و رشد مجدد نیستند. اکنون دانشمندان دانشگاه «روهر» در شهر بوخوم آلمان با استفاده از پروتئینی که خود طراحی کرده اندند، توانستند سلول های عصبی موش های فلج را تحریک کنند تا دوباره سلول عصبی ساخته شود.
سرپرست این تیم پژوهشی، پروفسور دیتمار فیشر در این رابطه گفت: «از ویژگی های مهم این پروتئین این می باشد که یک محرک سلول های عصبی بوده و می تواند توسط خودشان تولید شود و از طرف دیگر می تواند از طریق مغز به نقاط دورتر هم منتقل شود» وی همچنین افزود: «با این تفاسیر یک مداخله بسیار کوچک نیاز است تا تعداد زیادی از اعصاب را تحریک کند. در نتیجه این تحریک سلول های عصبی جدید تولید شده و موش توانایی راه رفتن را مجددا کسب می کند.» به گفته این دانشمند آلمانی تبار، موشهای فلج تحت درمان با این روش، پس از دو تا سه هفته راه رفتن را آغاز کردند. بر اساس آنچه در وبگاه اینترنتی دانشگاه روهر نوشته شده است، این درمان شامل تزریق حامل اطلاعات ژنتیکی به مغز برای تولید پروتئینی می باشد که «هایپر اینترلوکین ۶» نام دارد.
آیا سیستم رباتیک میتواند برای راه رفتن به کمک افراد فلج بیاید؟
موضوع مورد بررسی دانشمندان اکنون این می باشد که آیا می توان با این روش درمانی، دست به درمان انسان فلج نیز زده و نتایج امیدوار کننده گرفت یا نه. پروفسور فیشر گفت: «باید بررسی کرد آیا روش ما روی پستانداران بزرگ تر هم جواب میدهد یا نه. اکنون به عنوان مثال درباره آزمایش روی پستاندارن مدل دیگری مانند خوک یا سگ فکر می شود» او افزود: «اگر این شیوه درمان فلج برای پستانداران بزرگتر کارساز باشد، باید مطمئن شد که برای انسانها نیز بیخطر خواهد بود یا نه».
نقل از یورونیوز