CFU چیست؟

CFU چیست؟

واحد تشکیل کلنی (CFU, cfu, Cfu) واحدی است که در میکروبیولوژی، از آن برای تخمین تعداد باکتری های زنده یا سلول های قارچی موجود در یک نمونه استفاده می شود. سلول زنده، سلولی است که توانایی تکثیر از طریق شکاف باینری در شرایط کنترل شده را دارد. برای شمارش سلول ها توسط واحد CFU نیاز به کشت میکروب ها است و از بین میکروب های کشت داده شده، تنها سلول های زنده شمارش می شوند. برای بررسی شکل ظاهری کلنی ها، نیاز است تا آن ها به خوبی رشد کرده باشند.

هدف از شمارش پلیت، برآورد تعداد سلول های موجود بر اساس توانایی آن ها در ایجاد کلنی طی شرایط خاص محیطی از جمله غذایی، دما و زمان است. از نظر تئوری، یک سلول زنده می تواند از طریق تکثیر شدن، کلنی ایجاد کند. بسیاری از باکتری ها به صورت زنجیره ای (استرپتوکوک) یا توده ه ای (استافیلوکوک) رشد می کنند.

تابع شمارش کلنی های E. coli در محدوده 30 تا 300 CFU روی یک ظرف پتری دیش با اندازه ی استاندارد، به صورت خطی است. بنابراین، برای اطمینان از اینکه یک نمونه CFU ای در این محدوده خطی ارائه دهد، نیاز است تا از نمونه رقت تهیه شود و رقت های مختلف آن بر روی پلیت رشد داده شود.

برای شمارش کلنی های سوسپانسیونی از باکتری با غلظت نامعلوم، معمولا رقت هایی از آن تهیه می شود تا نهایتا حداقل یک پلیت قابل شمارش در دسترس باشد. در شکل زیر، پلیت “x10″، برای شمارش کلنی مناسب است.

CFU چیست؟

یکی از مزایای این روش این است که گونه های مختلف میکروبی ممکن است کلنی هایی ایجاد کنند که هم از نظر میکروسکوپی و هم از نظر ماکروسکوپی به وضوح با یکدیگر متفاوت باشند. مورفولوژی کلنی می تواند در شناسایی میکروارگانیسم بسیار کمک کننده باشد.

همچنین بخوانید…

دوره کارآموزی میکروبیولوژی

آزمایشگاه میکروبیولوژی ژنیران

خدمات میکروبیولوژی ژنیران

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

3.1 / 5. تعداد رای دهندگان: 20

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید