Taq polymerase چیست؟ کاربردهای تگ پلیمراز

تگ پلیمراز

Taq polymerase چیست؟

Taq DNA Polymerase یا Taq polymerase یک کاتالیزور بیولوژیکی است که در اتصال نوکلئوتیدها به سنتز DNA، مانند هر پلیمراز دیگری نقش دارد.

Taq polymerase یک همولوگ از آنزیم DNA پلیمراز 1 ( Pol 1) موجود در اشریشیا کُلی (Escherichia coli (E.coli)) می­باشد که یک پروتئین اسید آمینه 832 با وزن مولکولی تقریبی 94 کیلو دالتون است.

اما چیزی که در مورد این پلیمراز عجیب است این است که بر خلاف بسیاری از آنزیم‌­های شناخته شده که فقط در دمای 37 درجه سانتی گراد (دمای بدن) به درستی کار می­کنند، آنزیمی مقاوم در برابر حرارت است که می­‌تواند در شرایط دمای بالا مقاومت کند.

دمای بهینه برای اینکه تگ پلیمراز در فعال‌ترین حالت خود باشد، 70 تا 75 درجه سانتیگراد است و حتی در دمای 92 درجه سانتیگراد نیز پایداری حرارتی را نشان می‌دهد.

این آنزیم چگونه و از کجا پیدا شد؟

در دهه 1960 بود که Thomas D. Brook آزمایشی را انجام داد که در آن از باکتری‌­های موجود در دریاچه‌­ها و چشمه‌­های پارک ملی Yellowstone نمونه‌برداری می­کرد.

او رشته‌هایی از باکتری‌ها را کشف کرد که در یک چشمه آب گرم با دمای بالای ۸۰ درجه رشد می‌کنند. این اولین گونه باکتریایی بود که در برابر چنین شرایط دمایی شدید مقاومت می­‌کرد.

او این باکتری‌­ها را Thermus aquaticus نامید که با علامت اختصاری «Taq» نشان داده می‌شود. لفظ Thermus  را به دلیل “پایداری در دمای بالا” و aquaticus  را به دلیل این­که در “آب­‌های گرم” یافت می­‌شدند، برای نامگذاری انتخاب کرد.

بعداً در سال 1976، Chien و همکارانش یک مولکول پروتئینی از این باکتری پایدار در برابر حرارت به نام Taq polymerase (به طور خاص Taq DNA Polymerase) را جدا کرند.

این پلیمراز می­تواند دماهای بسیار بالا را تحمل کند و مزیتی برای زیست شناسان جهت انجام همانندسازی DNA در شرایط گرم ایجاد می­کند.

رایج‌­ترین کاربرد تگ پلیمراز استفاده از آن در انجام واکنش زنجیره­ای پلیمراز (Polymerase Chain Reaction (PCR)) است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

واکنش زنجیره­‌ای پلیمراز (PCR) چیست؟

واکنش زنجیره‌­ای پلیمراز (PCR) یک تکنیک زیست­شناسی مولکولی شناخته شده است که برای کپی کردن قسمت­‌های خاصی از DNA استفاده می‌شود.

همان­طور که یک دستگاه فتوکپی می­تواند صفحات یک کتاب را کپی کند، PCR نیز تولید میلیاردها نسخه از یک بخش DNA را تسهیل می­‌کند.

Kary Mullis این تکنیک فتوکپی DNA را اختراع کرد و با این کار تحقیقات در زمینه زیست­شناسی مولکولی را متحول کرد. تکثیر DNA در شرایط آزمایشگاهی امکان­پذیر شد و محققان اکنون می­توانند تنها در چند چرخه واکنش، کپی­‌های جدیدی از الگوهای DNA متفاوت بسازند.

PCR در زیست شناسی مولکولی، بیوتکنولوژی، مطالعات ژنومی و توالی­‌یابی ژنوم، تحقیقات زیست­‌پزشکی و تشخیص پزشکی کاربرد دارد.

انواع مختلفی از تکنیک­‌های PCR بر این اساس که کدام اسید نوکلئیک (RNA یا DNA) باید تحت تکثیر PCR قرار گیرد، وجود دارند. Real-Time PCR رایج ترین روش PCR است که به آن quantitative PCR (qPCR) نیز می‌­گویند.

PCR چگونه کار می­کند؟

برای انجام تکثیر آزمایشگاهی DNA با استفاده از PCR، یک دستگاه PCR (ترموسایکلر (Thermocycler)) به همراه چندین جزء اصلی مورد نیاز است. این ترکیبات اصلی یا شناسا­گرهای PCR عبارتند از:

  • DNA الگو: بخشی از DNA که باید کپی شود.
  • بافر PCR: جهت اطمینان از شرایط بهینه برای واکنش است که از Tris-HCl، کلرید پتاسیم (KCl) و کلرید منیزیم (MgCl2) تشکیل شده است.
  • نوکلئوتیدهای DNA (dNTPs): برای ساختن رشته DNA جدید مورد نیاز است.
  • پرایمرهای PCR: رشته­‌های کوتاهی از DNA (الیگونوکلئوتیدها (Oligonucleotides)) که PCR با آن­‌ها آغاز می‌­شود.
  • DNA پلیمراز مقاوم در برابر حرارت (Taq polymerase): برای طویل شدن DNA در امتداد رشته الگو.

سپس این اجزا به صورت متوالی در یک لوله PCR استریل قرار می­گیرند و واکنش PCR آغاز می­شود.

taq polymerase چیست

taq polymerase چیست

PCR یک فناوری وابسته به دما است که شامل سه مرحله برای تکمیل یک چرخه از واکنش است:

  • دناتوراسیون یا Denaturation (94 درجه سانتیگراد)

DNA الگو طوری گرم می­شود که دو رشته مکمل از هم جدا شوند.

  • اتصال یا Annealing (55-65 درجه سانتیگراد)

دما کاهش می­یابد تا امکان اتصال DNA پلیمراز و پرایمر به DNA الگو که حالا تک‌­رشته‌­ای است، فراهم شود و به عنوان نقطه شروع سنتز DNA عمل کنند.

  • طویل شدن یا Extension (72 درجه سانتیگراد)

این مرحله نهایی جایی است که Taq polymerase وارد عمل می­شود. هنگامی که پرایمرها متصل شدند، Taq polymerase جای آن­ها روی رشته را می­گیرد تا با افزودن dNTPs رشته‌­های جدیدی تولید کند. این امر منجر به تولید رشته­‌های DNA مکمل (complementary DNA (cDNA)) جدید می­‌شود.

بنابراین رشته­‌های تازه سنتز شده به عنوان الگو در چرخه بعدی PCR عمل می­کنند. پس از هر چرخه، DNA دو برابر می­شود. این چرخه حدود 25 تا 35 بار تکرار می­شود و تقریباً 2 تا 4 ساعت طول می­کشد تا کل روند کامل شود و محصول PCR به دست آید.

مرحله بعدی انجام الکتروفورز ژل آگارز (Agarose gel electrophoresis) و به دست آوردن میلیاردها نسخه از DNA است!

Taq Polymerase در PCR چه کاری انجام می­‌دهد؟

Taq DNA polymerase ستون فقرات PCR است. بدون Taq polymerase، PCR نیز وجود نخواهد داشت.

تکثیر به روش PCR بر اساس اصل تغییرات دما (واکنش‌­ها نسبت به گرما و سرما) عمل می­کند که Taq polymerase را به آنزیمی بسیار سودمند تبدیل می­کند. دلیل اصلی این امر این است که Taq polymerase می­تواند در دماهای بالا با راندمان و ظرفیت تکثیر بالا کار کند، که دیگر آنزیم‌­های بدن نمی­توانند این کار را انجام دهند. تگ پلیمراز می‌­تواند 150 نوکلئوتید در ثانیه اضافه و 1000 رشته جفت باز DNA را در کمتر از 10 ثانیه در دمای 72 درجه سانتیگراد تکثیر کند.

مرحله طویل شدن PCR در جایی اتفاق می­افتد که Taq DNA polymerase به کار گرفته می­شود و به محل اتصال پرایمر و DNA الگو می­چسبد و از آن به عنوان یک بستر استفاده می­کند. توالی DNA را می­خواند و شروع به اضافه کردن نوکلئوتیدها (dNTPs) در جهت کربن ′5 نوکلئوتید به کربن ′3 نوکلئوتید می­کند.

taq polymerase چیست

 

Taq polymerase در دمای 72 درجه سانتیگراد به طور بهینه فعال است، به همین دلیل است که مرحله طویل شدن دقیقا در این دمای انجام می‌شود.

علاوه بر این، برای عملکرد بهتر Taq polymerase، یون منیزیم (Mg2+) به شکل MgCl2 به بافر PCR اضافه می­شود. Mg2+ کوفاکتوری (Cofactor) است که به قسمت فعال Taq polymerase متصل می­شود و شکل­‌گیری پیوندهای فسفودی­استر (Phosphodiester bond) را به منظور ترکیب نوکلئوتیدهای DNA جدید، تسریع می­کند و آن را به یک نیاز الزامی تبدیل می­کند.

آزمایش استاندارد PCR زمانی موفقیت آمیز است که وقتی Mg2+ در بافر وجود دارد، Taq polymerase اضافه شود.

 

مزایا و معایب Taq Polymerase

اگرچه کشف تگ پلیمراز یک مزیت بزرگ برای تحقیقات علمی بوده است، اما معایبی نیز دارد.

مزایا معایب
پایداری حرارتی: Taq polymerase می­تواند در دماهای بالا مقاومت کند که به کار­گیری آن در انجام PCR را ممکن می­سازد.

 

کارایی: در شرایط دمایی بهینه، این پلیمراز به طور موثری از نوکلئوتیدها برای سنتز یک رشته DNA جدید به شکل مکمل استفاده می­کند.

 

ظرفیت تکثیر بالا: در طول فرایند تکثیر، Taq polymerase ظرفیت اضافه کردن 150 نوکلئوتید در ثانیه را دارد.

نیمه عمر در دمای 92 درجه سانتی گراد: نیمه عمر آن بیش از 2 ساعت است که بیشتر از هر پلیمراز دیگری است. این امر Taq Polymerase را به ابزاری قدرتمند برای تکثیر آزمایشگاهی DNA هدف تبدیل می­کند.

دقت کم (Low Fidelity): یک DNA polymerase معمولی عمدتاً دو نقش دارد: فعالیت اگزونوکلئازی (Exonuclease) در جهت کربن ′5 نوکلئوتید به کربن ′3 نوکلئوتید و فعالیت تصحیح اگزونوکلئازی در جهت کربن ′3 نوکلئوتید به کربن ′5 نوکلئوتید. Taq DNA polymerase فاقد قدرت تصحیح است و نمی­تواند نوکلئوتیدهای نامنطبق را شناسایی و تصحیح کند. به همین دلیل دستیابی به یک رشته DNA بدون خطا را دشوار می­کند.

اختصاصیت کم (Low Specificity): از آنجایی که Taq polymerase آنزیمی وابسته به دما است، تغییر جزئی دما می­تواند بر فعالیت پلیمراز تأثیر بگذارد. این امر می­تواند منجر به تغییر در پیکربندی آنزیم و حتی عدم تطابق نوکلئوتیدها شود و پلیمراز را کمتر اختصاصی کند. تحقیقات نشان داده است که به ازای هر 9000 نوکلئوتید، یک نوکلئوتید اشتباه اضافه می­شود.

فعالیت یک سویه (Unidirectional activity): برخلاف سایر پلیمرازها، Taq polymerase فقط در جهت 5’ به 3’ عمل می­کند و ترمیم برش را در جهت 3’ به 5’ انجام نمی­دهد. از این رو حرکت آن یک سویه است.

نیاز به کاتیون دو ظرفیتی (Bivalent Cation Requirement): یک کوفاکتور اضافی برای عملکرد موثر Taq polymerase (یون فلزی Mg2+) مورد نیاز است. بدون این کاتیون دو ظرفیتی، Taq polymerase چندان کاربردی نخواهد داشت.

 

به طور خلاصه، Taq Polymerase دارای پایداری حرارتی و فرآیند­پذیری بالا اما دقت و ویژگی کم می‌­باشد. خوشبختانه، پیشرفت در فناوری DNA نوترکیب، غلبه بر معایب فوق را ممکن ساخته است. Taq Polymeraseهایی وجود دارند که اکنون به صورت تجاری در دسترس هستند که دارای ویژگی بالا، دقت بالا و حساسیت بالا هستند و می­توانند بر اساس نوع PCR اصلاح شوند.

به علاوه همانطور که در Hot Start PCR مشاهده می‌شود، اصلاحات PCR معمولی مسیر دقت و ویژگی تکثیر DNA را تغییر داده و در نتیجه اتصال غیر اختصاصی را کاهش داده است.

 

بیشتر مطالعه کنید:

سنتز پروتئين چگونه است؟

 

منبع

مترجم: فاطمه فریادرس

 

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.3 / 5. تعداد رای دهندگان: 9

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *