نکروز چیست؟
نكروز، مرگ ناحيه محدود از بافت گياهي يا حيواني در اثر بيماري يا آسيب ديدگي می باشد. نکروز نوعی مرگ زودرس بافتی است. نکروز بیشتر از آپوپتوز یا مرگ سلولی برنامه ریزی شده متمایز می شود، که توسط سلول های داخلی تنظیم می شوند و نقش مهمی در رشد جنین ایفا می کند و به عنوان یک مکانیسم محافظ در برابر بیماری و عوامل دیگر عمل می کنند.
نكروز ممكن است از نظر طبيعي، از نظر جسمي و بيولوژيكي، صدمات گسترده اي را به دنبال داشته باشد. نمونه هایی از صدمات جسمی شامل بریدگی ، سوختگی ، کبودی ، محرومیت اکسیژن (آنوکسی) و هایپرترمی است. صدمات بیولوژیکی می تواند شامل حمله ایمنی و اثرات عوامل ایجاد کننده بیماری باشد. از نکات مهم مرگ و میر بافت نکروز می توان به نکروز avascular و gangrene اشاره کرد که در نتیجه عدم تامین خون به ناحیه آسیب دیده است.
Fasciitis (اندام و یا ماهیچه) نکروز کننده ، که در اثر عفونت باکتریایی به سرعت گسترش می یابد ایجاد می شود. و loxoscelism ، که در آن زهر در نیش از یک عنکبوت لوزالوس (Loxosceles) زخم گانگرنس ایجاد می کند. این آسیب ها و بیماری ها فرآیندهای متابولیک داخل سلولی مهم را مهار می کنند ، که در نتیجه آنزیم های داخل سلولی بر اثر آسیب وارد شده و سلول های آسیب دیده را نابود می کنند. ضایعات ناشی از نکروز اغلب از اهمیت تشخیصی برخوردار هستند.
علائم اولیه سلولی نکروز شامل تورم میتوکندری است ، فرایندی که باعث اختلال در متابولیسم اکسیداتیو داخل سلولی می شود. بعداً ، چگالی های موضعی با تراکم مواد ژنتیکی ظاهر می شوند.
اندامکهای سیتوپلاسمی مختل شده و سلولهای مبتلا از سلولهای همسایه جدا می شوند . انحلال لیزوزوم ها ، که به طور معمول در آنزیم های هیدرولیتیک قرار دارند ، منجر به اسیدوز درون سلول می شود.
هسته متورم و تاریک می شود (پیکنوز) و در نهایت پارگی (کاریولیز) . غشای بیرونی سلول نیز پارگی می کند ، در نتیجه از بین رفتن ظرفیت پمپاژ یونی و جریان سریع یون های سدیم و کلسیم به داخل سلول درون سلولی و در نتیجه شوک اسمزی (تغییر ناگهانی در غلظت املاح داخل سلولی و خارج سلولی) ایجاد می شود.
هر آنچه متولد می شود در نهایت می میرد. ما به عنوان انسان امیدواریم که زندگی طولانی و سالم داشته باشیم و از سن پیری بمیریم ، اما گاهی اوقات اوضاع پیش می رود، و ما آن را تا این حد دور نمی کنیم.
در مورد هر یک از سلول های ما نیز همین موضوع وجود دارد. سلول می تواند زندگی خود را پشت سر بگذارد ، کار خود را انجام دهد و در پایان چرخه زندگی طبیعی خود (فرایندی به نام آپوپتوز) بمیرد . اما گاهی اوقات ، چیزی غیر منتظره اتفاق می افتد ، و زود می میرد . مرگ سلولی غیر طبیعی به نام نکروز نامیده می شود و درست مانند هر چیزی که می میرد ، هیچ روند معکوسی ندارد.
به طور کلی ، دو مرحله وجود دارد که یک سلول از بین می رود:
- پروتئین های داخل سلول تجزیه می شوند
- بدن آنزیمی برای هضم این سلولهای مرده آزاد می کند
فرآیند آپوپتوز بخشی طبیعی از چرخه زندگی سلول است و بدن آماده است تا مواد سلول مرده را از بین ببرد. با این حال ، در نکروز بدن آمادگی لازم برای برداشتن سلولهای مرده را ندارد و در نتیجه باعث ایجاد پاسخ التهابی می شود.
انواع نکروز
شش نوع نکروز وجود دارد:
- انعقادی
- مایع کننده
- تصادفی
- چربی
- فیبروئید
- لوزه ای
نوع نکروز غالباً براساس نحوه مراقبت سلولها از مرگ ، قابل دسته بندی است . بعضی اوقات کل سلول ساختار خود را از دست می دهد و بعضی اوقات معماری بیرونی یکسان باقی می ماند و فقط درون آن متاثر می شود.
نکروز ممکن است به دلیل عوامل بیرونی یا داخلی رخ دهد
- عوامل بیرونی
عوامل خارجی ممکن است شامل ترومای مکانیکی (آسیب جسمی به بدن که باعث از بین رفتن سلول می شود) ، آسیب رساندن به رگ های خونی (که ممکن است خونرسانی به بافت مرتبط را مختل کند) و ایسکمی باشد. اثرات حرارتی (درجه حرارت بسیار بالا یا پایین) به دلیل اختلال در سلول ها می تواند منجر به نکروز شود.
در سرمازدگی ، بلورهایی شکل می گیرند و باعث افزایش فشار بافت و مایعات باقیمانده می شوند که باعث ترکیدن سلول ها می شوند. در شرایط شدید بافتها و سلولها از طریق فرآیند غیرقابل کنترل تخریب غشاها و سیتوزول می میرند.
- عوامل داخلی
عوامل داخلی ایجاد کننده نکروز عبارتند از: اختلالات تروفونوروتیک (بیماری هایی که به دلیل عملکرد نقص عصب در بخشی از اندام رخ می دهد که منجر به عدم تغذیه می شود). آسیب و فلج سلولهای عصبی . آنزیم های لوزالمعده (لیپاز) عامل اصلی نکروز چربی است.
نکروز توسط مؤلفه های سیستم ایمنی بدن مانند سیستم مکمل قابل فعال سازی است. برنامه های نکروز ناشی از پاتوژن در سلول های دارای موانع ایمنی (مخاط روده) ممکن است تهاجم پاتوژن ها را از طریق سطوح تحت تأثیر التهاب کاهش دهد. سموم و پاتوژنها ممکن است باعث نکروز شوند. سمومی مانند سم مار ممکن است آنزیمها را مهار کرده و باعث مرگ سلول شود.
شرایط پاتولوژیک با ترشح ناکافی سایتوکاین ها مشخص می شود . اکسید نیتریک (NO) و گونه های اکسیژن واکنش پذیر (ROS) نیز با مرگ شدید سلول های عصبی همراه هستند.
یک نمونه کلاسیک از بیماری نکروز ایسکمی است که منجر به کاهش شدید اکسیژن ، گلوکز و سایر فاکتورهای آبگریز می شود و باعث مرگ شدید نکروز سلول های اندوتلیال و سلولهای غیر تکثیر دهنده بافتهای اطراف (نورونها ، کاردیومیوسیتها ، سلولهای کلیوی و غیره) می شود. داده های سیتولوژیک اخیر نشان می دهد که مرگ نکروتیک نه تنها در حوادث پاتولوژیک رخ می دهد بلکه همچنین جزئی از برخی فرایندهای فیزیولوژیکی است.
مطالب مرتبط:
آیا صورتی که چربی دوبار تزریق شده نکروز میگیره
نکروز بافتی به معنی مرگ سلولهای بافت در اثر اکسیژنرسانی ناکافی یا آسیب است. در مورد تزریق چربی به صورت، اگر این روش درست انجام نشود یا در شرایطی که مقدار زیادی چربی وارد یک ناحیه شود، میتواند منجر به نکروز بافتی شود. اما این اتفاق نادر است و به شرایط خاصی بستگی دارد:
تکنیک تزریق: تزریق بیش از حد چربی در یک ناحیه میتواند باعث افزایش فشار داخلی شود و موجب کاهش جریان خون و اکسیژنرسانی به بافتها شود. این میتواند به نکروز منجر شود.
کیفیت چربی مورد استفاده: استفاده از چربی که به درستی پردازش و تمیز نشده است میتواند شامل ناخالصیها باشد که میتواند به بافتهای اطراف آسیب بزند.
مهارت و تجربه پزشک: دانش و تجربه پزشک در تزریق چربی بسیار مهم است. تزریق نامناسب میتواند به آسیب دیدگی بافتی و عوارض بعدی منجر شود.
واکنشهای التهابی: گاهی اوقات، واکنشهای التهابی شدید به تزریق چربی میتواند رخ دهد که میتواند به نکروز منجر شود.
سلام آیا بعد از عمل مینی بای پس هم امکان نکروز هستش
بله، هر نوع جراحی بایپس معده، اعم از مینی بایپس یا روشهای دیگر، میتواند خطر بروز نکروز یا مرگ بافتی را در بر داشته باشد، هرچند این یک عارضه نادر است. نکروز معمولاً به دلیل ایسکمی (کاهش جریان خون) به بافتهای دستکاری شده در حین عمل جراحی رخ میدهد و میتواند منجر به عوارض جدی شود.
سلام
توده نکروزه به ابعاد ۲۲ در ۲۶ میل در سطح ورید کلیه به چه معناست؟
وجود توده نکروزه در سطح ورید کلیه میتواند نشاندهنده یک مشکل پزشکی جدی باشد که نیاز به توجه فوری و بررسیهای پزشکی دقیق دارد. انجام دادن اقدامات پزشکی و پیگیریهای منظم توسط پزشک ضروری است تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود و درمان مؤثری ارائه گردد.
نکروز چربی در محل اسکار سزارین دارم .سونو دادم چه پماد برای دردش استفاده کنم بهتره ؟
به پزشک مراجعه کنید
از کجا مطمئن بشیم نکروز شده و کبودی معمولی نیست
علائم و نشانهها
تغییرات رنگ پوست: کبودی معمولاً ناشی از خونریزی زیر پوست است و رنگ آن معمولاً از قرمز به بنفش، آبی و سبز تغییر میکند و سپس به زرد میرسد که نشاندهنده فرآیند بهبودی است. در مقابل، نکروز ممکن است باعث شود که بافتها سیاه، قهوهای تیره، یا خاکستری شوند، که نشاندهنده مرگ بافت است.
درد: کبودی ممکن است در ابتدا دردناک باشد اما به تدریج بهتر میشود. نکروز ممکن است با درد شدیدتری همراه باشد یا در مواردی که اعصاب آسیب دیدهاند، با کاهش احساس یا بیحسی همراه باشد.
محل و گسترش: کبودیها معمولاً در نواحی که ضربه خوردهاند ظاهر میشوند و محدود به آن ناحیه هستند. نکروز ممکن است در نواحی که جریان خون محدود شده است شروع شود و به سرعت گسترش یابد.
حساسیت به لمس: ناحیه نکروز ممکن است به لمس بسیار حساس باشد یا برعکس، هیچ احساسی نداشته باشد.
انگشت پای من سیاه شده و دکتر ابتدا قارچ و سپس نکروز تشخیص داده است . آب یا مواد شوینده میخورد فریاد میزنم . چه کنم
به پزشک مراجعه کنید
با سلام .همسرم نکروز سراستخوان هردولگن داره اگه عمل نکند چه اتفاقی برایش می افتد درضمن دیابت هم دارد؟
سلام لطفا با پزشک متخصص مشورت کنید
نکروز دندان یعنی چه
نکروز به معنای مردن یک بافت و سلول هاست.
سلام،برای بهبود نکروز بعد از تزریق چربی زیر چشم چه کاری میشه انجام داد؟
تزریق چربی زیر بافت پوست علاوه بر عوارضی چون: ادم و ورم پیامدهای دیگری چون:
-نامنظمیها
-تودهها
-کلسیفیکاسیونها
-پوست ناهموار و نامتقارن
را نیز در پی خواهد داشت.
علت اصلی این عوارض خصوصا توده و نامنظمی های بافتی در محل تزریق نکروز چربی پیوند شده است که باعث فیبروز و کلیفیکاسیون و ایجاد کیست روغنی میشود.
برای جزییات و اطلاعات دقیقتر با پزشک متخصص خود مشورت کنید.